Закінчується травень, що означає наближення літа, а з ним і ягідного сезону в Україні. На початку червня дозріває найпопулярніша ягода в нашій країні — полуниця, пізніше настає пора малини, смородини, агрусу та інших традиційних українських ягід. Але серед завсідників наших садів і плантацій все частіше зустрічаються так звані нішеві культури, деякі з яких поступово виходять за рамки своїх ніш. Такою культурою, наприклад, нещодавно стала лохина, а незабаром її може затьмарити ірга. Раніше відома в Україні в основному в середовищі садівників-любителів, ця рослина має значний потенціал для масового виходу на ринок.
Можливо, вас зацікавить стаття про результати аналізу ринку ягід в Україні
До речі, плоди ірги та лохини дуже схожі, і їх легко можна сплутати один з одним. Але якщо лохина — це родичка брусниці та чорниці, то ірга відноситься до роду яблуневих. Вона являє собою чагарник або невелике дерево, і дає врожай приблизно у два рази більший, ніж лохина на тій же площі. Крім того, ірга не так вимоглива, як лохина, до кислотності ґрунту і наявності хорошого дренажу. Ірга морозостійка і дозріває вже через 1,5-2 місяці після початку цвітіння. Дуже вдала культура для фермера-ягідника, і серйозно займатись нею раніше, очевидно, заважала відсутність традиції споживання.
Також прочитайте матеріал про бізнес-план вирощування органічних ягід
Наприклад, в Канаді іргу вирощують приблизно в тисячі фермерських господарств і здають її на переробку в джеми, сиропи, наповнювачі для йогуртів і тому подібні продукти. У свіжому вигляді іргу майже не вживають, хоча останнім часом послідовники здорового харчування звернули увагу і на цей фрукт. Якщо порівнювати харчову цінність ірги з тією ж голубикою, то остання програє практично по всіх пунктах — змістом натуральних волокон, білків, вуглеводів, ліпідів, кальцію і, особливо, заліза. Як не дивно, але властивості ірги як енергетика відомі в нашій місцевості вже давно. Ще сто років тому сушену іргу брали з собою солдати, вирушаючи на фронти Першої світової війни, та й звичайні мандрівники воліли запастись цими плодами перед далекою дорогою. Ірга хоч і не замінює їжу, але добре підбадьорює втомлений організм.
Якщо ви плануєте інвестувати кошти в агро, обов'язково прочитайте про те, що таке бізнес-план підприємства
Може підбадьорити даний фрукт і український ягідний бізнес, серйозно потіснивши лохину та інших. Процес уже пішов. Перші й найризикованіші фермери, які зайнялися іргою, розраховують на додаткові переваги в умовах низької конкуренції. Але отримати їх можна лише за умови наявності правильної бізнес-стратегії, з розробкою якої завжди готова допомогти компанія Pro-Consulting.
Якщо у вас є ще пара хвилин, рекомендуємо матеріал про бізнес-план вирощування жимолості
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: