Ринок м'яса та м'ясопродуктів в Україні: основні фактори впливу та тренди
4132

Ринок м'яса та м'ясопродуктів в Україні: основні фактори впливу та тренди

Ринок м'яса та м'ясопродуктів в Україні включає продукцію тваринництва:

  • яловичину;
  • свинину;
  • м'ясо птиці;
  • м'ясо інших сільськогосподарських тварин – кіз, овець, кролів, тощо;
  • м'ясні субпродукти.

Аналітичне дослідження ринку – ми можемо проаналізувати будь-який ринок України та світу

Іншим сектором ринку є галузь м'ясопереробки, що випускає широкий асортимент готових продуктів харчування та напівфабрикатів:

  • ковбас;
  • сосисок та сардельок;
  • копченостей;
  • котлет;
  • пельменів, тощо.

Читати також: Ринок ковбасних виробів в Україні

Моніторинг ринку свіжого м'яса та субпродуктів в Україні свідчить про наявність сталої тенденції звуження сировинної бази через зменшення кількості сільськогосподарських тварин. Цей тренд в останні роки був характерний для всіх основних сегментів тваринництва, крім птиці, але в 2020 досить значне скорочення відбулося і серед пташиного поголів'я.

Серед головних чинників, які негативно впливають на вітчизняне тваринництво, можна виділити:

  • рівень платоспроможності населення;

Споживачі з невисокими доходами обирають продукцію ринку м'яса та м'ясопродуктів в Україні, керуючись насамперед критерієм вартості. Тому попит на ринку зосереджений в основному на відносно дешевій курятині.

Читати також: Ринок курячого м'яса в Україні

  • епізоотична ситуація у країні;

Спалахи африканської чуми свиней змушують фермерів знищувати тварин, що зазнали зараження. Так, у 2019 році виявлено 40 випадків АЧС, внаслідок чого втрачено понад 170 тис. голів свиней.

  • інвестиційна привабливість сегменту великої рогатої худоби

Перманентне подорожчання кормів, ветеринарного обслуговування, енергоресурсів у поєднанні з низьким попитом на продукцію всередині країни розтягують до неприйнятного періоду окупності інвестицій, тому на момент проведення маркетингового дослідження ринку м'яса та м'ясопродуктів в Україні значущих проектів у сегменті ВРХ не спостерігалося.

Також корисно: Ринок м'ясних консервів в Україні

Аналіз ринку м'яса та м'ясопродуктів в Україні показує, що, крім фактора сировинної бази, на нього впливають:

  • стан логістичної інфраструктури;

Для нормального функціонування ринку м'яса та м'ясопродуктів в Україні важлива наявність достатньої кількості холодних складів та автохолодильників для зберігання та транспортування продукції.

  • технології збереження свіжості, що використовуються;

Застосування передових методів упаковки м'ясних виробів дозволяє зберігати їхню свіжість протягом досить тривалого терміну навіть у неоптимальних умовах.

Читати також: Ринок фірмових магазинів з продажу м'яса та м'ясних продуктів у Києві

  • процес урбанізації населення;

Збільшення кількості мешканців великих міст із характерним для них ритмом життя розширює споживчу аудиторію ринку м'ясопродуктів в Україні. М'ясні напівфабрикати активно використовують не лише кінцеві споживачі для швидкого приготування їжі на своїх кухнях, а й численні заклади громадського харчування.

Більше 2000 готових аналізів ринків – знайдіть у каталозі звіт по своєму ринку

  • ідеї здорового способу життя та правильної дієти.

Сучасна інформаційна сфера заповнена відомостями та порадами про варіанти вживання тих чи інших м'ясопродуктів. У зв'язку з цим зростає популярність нежирного м'яса – індички, перепелятини, кролятини. Зростає попит на органічне м'ясо тварин, вирощених у спеціальних умовах. Цей поки що вузький сегмент належить до найвищої цінової категорії, більшість вітчизняних виробників такої продукції орієнтуються на експорт. Поширення вегетаріанства та веганства призводить до зниження споживання всіх видів продукції ринку м'яса та м'ясопродуктів в Україні.

Для отримання повної інформації про поточний стан ринку м'яса та м'ясопродуктів в Україні, а також перспективи розвитку цієї сфери бізнесу, замовляйте маркетингове дослідження в компанії Pro-Consulting.

Вам також знадобиться: Ринок яловичини в Україні, Ізраїлі, Китаї та країнах MENA

Дата розміщення: 07.02.2022
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами