Бізнес-ідея вирощування батату в Україні: перспективний гість, який невдовзі потіснить господарів

Аналітики компанії Pro Capital Investment, в процесі проведення маркетингових досліджень на різних ринках, підвищену увагу приділяють пошуку незаповнених ніш, в яких можна отримати найбільший економічний ефект. Однією з таких ніш є вирощування поки ще екзотичного для України овоча - батата.

Господарями українських полів по праву вважаються пшениця, кукурудза, соняшник, картопля та інші звичні нашому шлунку сільськогосподарські культури. Батат боязко зайшов на український сільськогосподарський ринок в 2017 році, давши тим, хто зацікавився ним всього 20 тонн врожаю - крапля в морі в порівнянні з тією ж картоплею, якої збирається по 140 кг на кожного жителя нашої країни. Однак, апетит приходить під час їжі, і вітчизняним аграріям вдалося розкуштувати переваги батата, тому що в 2018 році його було зібрано вже 190 тонн.

Про бізнес-план вирощування жимолості в Україні - читати

Що ж такого особливо в цьому овочі, ще званому солодкою картоплею? Виявляється, батат популярний у всьому світі, особливо в країнах з посушливим кліматом, де погано ростуть інші культури. Батат мало п'є і прекрасно росте на бідних ґрунтах. Єдине, чого йому потрібно багато, так це сонячного світла. Споживчі властивості батату вище всяких похвал. Його варять, тушкують, печуть, як і картоплю, але його можна вживати і в сирому вигляді - робити салати, а також десерти, джеми, варення і сотні інших страв. Крім того, бабат містить велику кількість антиоксидантів, глюкози, фруктози і сахарози, одночасно маючи глікемічний індекс у півтора рази менший, ніж печена картопля. Тобто, при вживанні батату знижений ризик розвитку діабету, невипадково він входить до складу багатьох лікувальних дієт.

Про бізнес-план овоче- і фруктосховища

Ось такий універсальний овоч можна вирощувати на землях України, особливо в її південних регіонах. Це заняття стає перспективним з урахуванням розвитку попиту на батат і на нашому внутрішньому ринку, і на ринку Євросоюзу. Звичайно, при поточному обсязі виробництва, в Україні важко зібрати повноцінну партію для продажу за кордон. Здається, що це тимчасові труднощі, тим більше, що бататом зацікавився Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, і вже навіть з'явилися вітчизняні сорти цієї культури, такі як «Вінницький рожевий» і «Дружківський».

Традиційно, в максимальному виграші будуть ті фермери, хто прийде на бататовий ринок в числі перших, так як з ростом валового збору ціни на нього неминуче знизяться. Правильно і швидко організувати вирощування батату в умовах нашої країни можуть допомогти аналітики Pro Capital Investment, що спеціалізуються на розробці бізнес-планів з усіма розрахунками і за міжнародними стандартами.

Бізнес-план підприємства: поняття, структура, приклади

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: