Дата підготовки: | Березень 2023 року |
Кількість сторінок: | 48, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 19 |
Таблиць: | 21 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting підготувала аналіз ринку сушених овочів в Україні в 2018 – 2022 рр.
В Україні з кожним роком зростає інтерес до виробництва сушеної плодово-ягідної продукції. Проте, попри позитивну динаміку росту експорту сушених фруктів і ягід, з овочами ситуація гірша, Україна залишається нетто-імпортером цієї продукції.
В Україні сушені овочі йдуть на перероблення і надалі присутні на ринку у вигляді спецій та приправ.
Таким чином, значна кількість компаній, що мають лінії відповідного обладнання на своєму виробництві, виготовляють сушені овочі для власних потреб, а саме для подальшого виробництва приправ та спецій.
На ринку України та світу впродовж останніх років набирає обертів тренд на сублімоване харчування та готові страви швидкого приготування. Зазвичай це набір переважно із сушених овочів, що заливаються кропом.
Особливо збільшився попит на таку продукцію після повномасштабного наступу росії на Україну, адже всі прагнули купити продукцію швидкого приготування через нерозуміння подальшої ситуації в країні, зручності та швидкості приготування страв. Також помітно зріс попит на продукцію восени 2022 року, коли країна-агресор постійно наносила руйнування енергетичній системі України, внаслідок чого тисячі українців залишились без світла, надалі мали світло пару годин на добу. Люди, котрі мали електричні плити, намагались купувати готові страви швидкого приготування та створювали запаси такої продукції.
Весь 2022 рік і до нині зберігається попит на страви швидкого приготування, в першу чергу для захисників України, які зараз знаходяться на лінії фронту. Тисячі благодійних фондів закуповують дану продукцію та передають бійцям, причиною цього, по-перше, є відсутність змоги довго готувати, часто немає технічної можливості приготування, по-друге, така продукція має тривалий термін зберігання, що є практичним в даних умовах.
Серед найголовніших факторів впливу на ринок сушених овочів можна виділити:
• Обсяг попиту на сушену продукцію та продукти перероблення;
• Обсяг попиту на свіжу продукцію відповідних категорій;
• Тренд на здоровий спосіб життя;
• Розвиток ринку спецій та приправ;
• Розвиток ринку швидкого харчування.
До найгостріших проблем ринку відносяться:
• Висока вартість процесу сушки овочів;
• Залежність від якості та кількості сировини;
• Дефіцит сховищ для овочів.
Основу українського ринку сушених овочів становить імпорт, тому були виділені обсяги споживання продукції на підставі опису продукції, яка імпортувалася, а також діяльності компанії, яка ввозила продукцію на територію України.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори впливу на ринок, проблеми розвитку)
1.2. Загальні показники ринку сушених овочів, розрахунок ємності ринку у 2018-2022 рр. в грошовому та натуральному вираженні (виробництво + імпорт – експорт)
1.3. Сегментація і структурування ринку по видах сушених овочів
1.4. Сировинна база сушених овочів в Україні, технологія виробництва (перелік необхідного обладнання, та термін зберігання)
2. Державне регулювання галузі.
2.1. Основні закони, які регулюють галузь (перелік, загальне резюме, особливості)
2.2. Податки і збори на ринку (загальне оподаткування бізнесу; імпортні та експортні мита, плани про їх зміну (якщо є))
3. Виробництво сушених овочів у 2018 – 2022 рр.
3.1. Обсяг виробництва і реалізації в кількісних показниках
3.2. Обсяг виробництва і реалізації в вартісних показниках
3.3. Частки виробників на ринку
4. Основні оператори ринку (виробники)
4.1. Перелік основних операторів ринку і їх характеристика (юридична інформація, види діяльності, спеціалізація, асортимент, регіональність)
4.2. Частки ринку основних операторів ринку
4.3. Ступінь конкуренції і ризики. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
5. Зовнішня торгівля
5.1. Експорт сушених овочів з України у 2018-2022 рр. (обсяги, структура, географія, частки експортерів)
5.2. Імпорт сушених овочів в Україну у 2018-2022 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
6. Асортимент продукції представлений на ринку
7. Ціна і ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на продукцію в Україні
7.2. Середні поточні ціни на продукцію за видами
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
7.4. Динаміка цін на продукцію у світі
8. Споживачі і їх потреба
8.1. Виробники харчової продукції – потенційні споживачі (компанії, що створюють продукт з використанням сушених овочів): назва, юридичний адрес, тип компанії (вітчизняний виробник або представництво міжнародної компанії, які мають виробництво в Україні) вид сировини, готова продукція, за наявними даними
8.2. Структурування та сегментація споживання (сегмент B2C та B2B)
9. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
10. Висновки. Прогнозні показники
10.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
10.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку у 2023-2024 рр.
11. Інвестиційна привабливість галузі
11.1. SWOT-аналіз ринкового спрямування
11.2. PEST-аналіз факторів впливу на ринок
1. Кількість компаній у розрізі товарних позицій досліджуваного ринку України
2. Динаміка ємності ринку сушених овочів в Україні у 2018 – 2022 рр. в натуральному вираженні, тонн
3. Динаміка ємності ринку сушених овочів в Україні у 2018 – 2022 рр. в грошовому вираженні, млн грн
4. Динаміка зібраних площ досліджуваних категорій в Україні у 2019 - 2021 рр., тис. га
5. Технологія виробництва сушеної продукції в Україні (за наявними даними)
6. Сорти цибулі, рекомендовані для перероблення на технологічних лініях по інфрачервоної дегідратації (сушці)
7. Імпортні мита для сушеної продукції в Україні
8. Основні оператори ринку та їх характеристика (за наявністю даних)
9. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
10. Обсяг експорту у розрізі досліджуваних категорій у 2018-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
11. Обсяг імпорту у розрізі досліджуваних категорій у 2018-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
12. Основні імпортери та їх частки у розрізі категорій у 2018-2022 рр., кг
13. Асортимент продукції представлений на ринку оптової торгівлі станом на момент аналізу
14. Асортимент продукції представлений на ринку роздрібної торгівлі станом на момент аналізу
15. Наявність продукції та середні поточні ціни за видами у розрізі торгових мереж станом на березень 2023 року
16. Динаміка цін на досліджувану продукцію у світі у 2020- 2021 рр., $/кг
17. Виробники харчової продукції – потенційні споживачі сушених овочів
18. Загальний SWOT-аналіз ринку сушених овочів України
19. PEST - аналіз ринку сушених овочів
20. Сегментація ринкових ризиків
1. Структура ринку сушених овочів, в натуральному вираженні, %
2. Динаміка посівних площ під овочеві культури у 2019-2021 рр.
3. Механізм державного регулювання переробних підприємств плодово-овочевої галузі
4. Обсяг виробництва сушених овочів (крім картоплі, цибулі, грибів та трюфелів) у 2018 – 2022 рр. в Україні в натуральному вираженні, тонн
5. Обсяг виробництва сушеної цибулі у 2018 – 2022 рр. в Україні в натуральному вираженні, тонн
6. Динаміка обсягів реалізації сушених овочів у 2018 – 2022 рр. в Україні в натуральному вираженні, тонн
7. Обсяг виробництва сушених овочів (крім картоплі, цибулі, грибів та трюфелів) у 2018 – 2022 рр. в Україні в вартісному вираженні, млн грн
8. Обсяг реалізації сушених овочів у 2018 – 2022 рр. в Україні в вартісному вираженні, млн грн
9. Частки виробників на ринку сушених овочів у 2018 – 2022 рр. сумарним підсумком, в Україні, в натуральному вираженні, %
10. Частки основних операторів ринку, в натуральному вираженні, %
11. Географія експорту сушених овочів у розрізі досліджуваної продукції у 2018-2022 рр., в натуральному вираженні, %
12. Основні експортери та їх частки у розрізі категорій у 2021-2022 рр.
13. Географія імпорту сушених овочів у розрізі досліджуваної продукції у 2018-2022 рр., в натуральному вираженні, %
14. Індекс споживчих цін на досліджувану продукцію, %
15. Структура ціноутворення сушеної продукції
16. Динаміка імпортних цін на продукцію в Україні у 2021-2022 роках, $/кг
17. Динаміка експортних цін на продукцію в Україні у 2021-2022 роках, $/кг
18. Структура споживання сушеної продукції в Україні у 2022 р. у натуральному вираженні, %
19. Прогноз об’єму ринку сушених овочів в Україні у 2023-2024 роках, в натуральному вираженні, тонн