Дата підготовки: | Липень 2022 року |
Кількість сторінок: | 49, Arial, 1 интервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 19 |
Таблиць: | 20 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting підготувала аналіз ринку тепличної зелені та овочів в Україні. У ході роботи було вивчено проблеми ринку тепличних овочів та зелені, а також фактори впливу на ринок овочів.
Вирощування в закритому ґрунті останнім часом стає все більш популярним напрямом розвитку аграрного ринку завдяки своїй економічній вигідності та мінімізації ризику втрати врожаю через неконтрольовані (а саме погодні) умови.
У ході дослідження було проведено сегментацію та структурування ринку тепличної зелені та овочів за видами. Також вказано оцінку тіньового ринку.
Було визначено, що теплиць в Україні дедалі меншає і на те є кілька причин: енергоресурси, квоти та відсутність дотацій. Необхідність опалення теплиць дорогими енергоресурсами, відсутність державної підтримки у вигляді дотацій, пільгового оподаткування, квот на ввезення овочів – головні причини скорочення площ закритого ґрунту в Україні.
Овочі займають 0,5% в українському аграрному експорті, останніми роками Україна експортує овочі на 96 експортних ринків. Але після російського вторгнення в Україну ситуація змінилася. З метою забезпечення внутрішніх потреб населення держава призупинила експорт соціально-важливих продуктів, у т.ч. та овочів.
На експорт Україна надсилає переважно тепличну продукцію. Тому в експорті подано загальні дані щодо експорту овочів та зелені (без поділу на тепличну та вирощену у відкритому ґрунті – УКТЗЕД та описи поставок не включають такий поділ), а в тих сегментах, де обсяги експорту перевищують обсяги тепличного вирощування, зроблено оцінку (означає, у цьому сегменті експортується також продукція, вирощена у відкритому ґрунті).
Вирощування в теплицях має великі перспективи в експорті, оскільки попит на овочі та зелень зростає через тренд на здоровий спосіб життя. В Україні ж, незважаючи на зростаючі площі закритого ґрунту, вирощування в теплицях поки не особливо розвинене, частково з тієї причини, що порівняно з вирощуванням у відкритому ґрунті початок тепличного бізнесу потребує великих інвестицій.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз (чинники впливу, проблеми розвитку) в Україні
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку у 2019-6 міс. 2022 (вирощування + імпорт – експорт)
1.3. Сегментація та структурування ринку (за видами, оцінка тіньового ринку)
2. Виробництво та динаміка вирощування овочів та зелені у 2019-2021 рр.
2.1. Динаміка виробництва у кількісних показниках та у вартісних показниках тепличної продукції за видами (зелень та овочі)
2.2. Частки компаній, що займаються цілорічний вирощуванням
3. Основні оператори ринку (виробники, імпортери, дистриб'ютори мереж)
3.1. Перелік основних операторів ринку та їх опис
3.2. Структурування операторів (за культурами, спеціалізацією, регіонально)
3.3. Частки ринку основних операторів ринку
4. Зовнішня торгівля зеленню та овочами
4.1. Експорт тепличної зелені та овочів з України у 2019-6 міс. 2022 р. (Обсяги, структура, географія, частки експортерів)
4.2. Імпорт тепличної зелені та овочів в Україну в 2019-6 міс. 2022 р. (Обсяги, структура, географія, частки імпортерів), виділення ТМ, які імпортують цілий рік
5. Ціна та ціноутворення на ринку
5.2. Чинники ціноутворення на ринку. Націнки дистриб'юторів та роздрібних мереж. Найбільші дистриб'ютори (на підставі фінансової звітності підприємств)
6. Канали збуту продукції (опис та оцінка структури продажів по каналах)
7. Асортимент продукції, представлений на ринку (види продукції, упаковка)
8. Висновки. Прогнозні показники
8.1. Висновки та прогнозні тенденції розвитку ринку
8.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку у 2021-2023 роках.
8.3. Рекомендації щодо розвитку на ринку
9. Інвестиційна привабливість галузі
9.1. SWOT-аналіз для виходу нового гравця на ринок
9.2. PESTLE-аналіз факторів впливу на ринок
9.3. Існуючі ризики та бар'єри входу на ринок. Побудова картки ризиків на ринку
1. Розрахунок ємності ринку тепличних овочів та зелені у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, тис. т
2. Розрахунок ємності ринку тепличних овочів та зелені у 2019-2021 рр., у грошовому вираженні, млн. дол.
3. Динаміка вирощування овочів та зелені у теплицях за видами у 2019-2021 роках, у натуральному вираженні, тис. т, %
4. Динаміка вирощування овочів та зелені у теплицях за видами у 2019-2021 роках, у грошовому вираженні, млн. дол. США, %
5. Частки виробників тепличних овочів та зелені в Україні у 2021 р., у натуральному вираженні, тис. т, %
6. Частки виробників тепличних салатів в Україні в 2021 р., в натуральному вираженні, т, %
7. Основні виробники та імпортери тепличних овочів та зелені в Україні
8. Таблиця 3.1.2
9. Основні дистриб'ютори овочів та зелені в Україні
10. Сегментація основних виробників та імпортерів на ринку за видами культур та регіонами
11. Частки ринку основних операторів ринку тепличних овочів та зелені в Україні у 2021 р., у натуральному вираженні, тис. т, %
12. Топ-10 торгових марок, що займаються цілорічним вирощуванням, в імпорті овочів та зелені в Україну у 2019-2021 роках. та види їхньої продукції, які завозить Україна
13. Роздрібні ціни на овочі та зелень у розрізі видів станом на липень 2022 року, з ПДВ, грн./кг
14. Оптові ціни на овочі та зелень у розрізі видів у 2019-6 міс. 2022 р. (за наявністю даних), станом на липень 2022 року, з ПДВ, грн/кг
15. Ціни досліджуваної продукції у найбільших дистриб'юторів та середня націнка, станом на липень 2022 року, з ПДВ, грн./кг
16. Переваги та недоліки деяких каналів збуту овочів та зелені
17. Асортимент продукції на ринку тепличної зелені та овочів
18. SWOT – аналіз ринку тепличних овочів та зелені
19. PESTLE-аналіз ринку тепличних овочів та зелені
20. Сегментація ринкових ризиків
1. Динаміка площ закритого ґрунту, що використовуються для рослинництва, а також площ закритого ґрунту під овочі в Україні у 2019-2021 рр., тис. га
2. Сегментація ринку тепличних салатів в Україні у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, %
3. Сегментація ринку тепличних салатів в Україні у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, %
4. Середньорічний курс долара у 2019-6 міс. 2022 р., грн.
5. Динаміка експорту овочів та зелені з України у 2019-6 міс. 2022 рр., у натуральному вираженні, тис. т
6. Динаміка експорту овочів та зелені з України у 2019-6 міс. 2022 рр., у грошовому вираженні, млн. дол.
7. Структура експорту овочів та зелені з України у 2019-6 міс. 2022 р. за видами, у натуральному вираженні, %
8. Географічна структура експорту овочів та зелені з України у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, %
9. Частки експортерів овочів та зелені з України у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, %
10. Динаміка імпорту овочів та зелені в Україну у 2019-6 міс. 2022 рр., у натуральному вираженні, тис. т
11. Динаміка імпорту овочів та зелені до України у 2019-6 міс. 2022 рр., у грошовому вираженні, млн. дол.
12. Структура імпорту овочів та зелені до України у 2019-6 міс. 2022 р. за видами, у натуральному вираженні, %
13. Географічна структура імпорту овочів та зелені в Україну у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, %
14. Частки імпортерів овочів та зелені до України у 2019-2021 рр., у натуральному вираженні, %
15. Структура імпорту салату в Україну у 2019-2021 роках. за видами, у натуральному вираженні, %
16. Географічна структура імпорту салату в Україну в 2019-2021 рр., в натуральному вираженні, %
17. Частки імпортерів салатів в Україну в 2019-2021 рр., в натуральному вираженні, %
18. Прогнозна ємність ринку тепличних овочів та зелені у 2022-2023 рр., у грошовому вираженні, млн. дол.
19. Прогнозна ємність ринку салатів у 2022-2023 рр., у грошовому вираженні, млн. дол.