Українське сільськогосподарське виробництво поки носить в основному сезонний характер. Цілорічне виробництво овочів і зелені в теплицях поки ще недостатньо розвинене. Вітчизняні тепличні господарства забезпечують, за даними Мінагропроду, не більше 20% ринку, і лише в пік сезону їх частка доходить до 50%. Це пояснюється тим, що вирощування культур в закритому грунті істотно дорожче за собівартістю і вимагає вкладення великих початкових коштів, ніж у відкритому, тому даний напрямок менш популярний серед вітчизняних аграріїв. Разом з тим, розвиток тепличних технологій не стоїть на місці. Завдяки їм вже вдалося збільшити врожайність парникових овочів і зробити цей вид агробізнесу більш вигідним.
Створення сьогодні передового тепличного господарства дозволить в недалекому майбутньому зайняти лідируючі позиції на ринку цілорічної зелені. За прогнозами, протягом найближчих п'яти років цей ринок в Україні зросте за обсягами в 3-5 разів.
Особливо перспективними є такі, поки ще недостатньо освоєні в нашій країні ніші, як вирощування салатів і зелені. Завдяки поширенню серед населення моди на здорове харчування, все більше міських жителів доповнюють свої столи листям салатів Айсберг, Лолло Росса, Латук і іншою зеленню. Завдяки зростаючому попиту, ємність вітчизняного ринку салатів росте з кожним роком, за винятком кризового 2015. В умовах недостатнього українського виробництва, це призводить до зростання імпорту даної продукції. Експорт же перебуває на мінімальній позначці. З обсягами ввезення-вивезення салату за останні сім років можна ознайомитися на діаграмі.
Рисунок. Динаміка експорту-імпорту салату, тонн
За даними Держкомстату
З урахуванням сприятливого часу для виходу на ринок сучасного тепличного господарства, фахівцями компанії Pro-Consulting підготовлений проект створення такого підприємства. Воно буде спеціалізуватися на вирощуванні салату і зелені методом гідропоніки і розміщуватися в центральному регіоні України.
Для реалізації проекту необхідно будівництво комплексу теплиць площею 1 га, що потребують вкладення коштів в сумі € 3,3 млн. Структура витрат показана на діаграмі.
Рисунок. Напрями інвестиційних витрат
Клімат більшої частини території України характеризується м'якою зимою і теплим літом, що сприяє високій врожайності сільськогосподарських культур. Придатними для розміщення планованого тепличного комплексу є Київська, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Харківська області.
Реалізація готової продукції буде відбуватися переважно великим оптовим покупцям з усіх регіонів країни. Ланцюжок проходження товару до споживача представлений на малюнку.
Співпраця з оптовиками, що мають розгалужену мережу збуту продукції, дозволить швидко і без втрат доставляти вирощену зелень до споживачів, в тому числі і закордонних. Передбачено встановлення договірних відносин і з торговими мережами великих українських міст, таких як Київ, Дніпро, Запоріжжя, Одеса та Харків.
При успішній реалізації всіх запланованих за проектом заходів, рентабельність продажів майбутнього підприємства складе 31,1%, що означає, що кожне євро доходу буде приносити більше 31 цента прибутку.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: