in stock

Аналіз ринку зелені в Україні. 2023 рік

Загальна характеристика
Дата підготовки: Липень 2023 року
Кількість сторінок: 49, Arial, 1 інтервал, 10 кегль
Графіків і діаграм: 17
Таблиць: 25
Спосіб оплати: готівковий або безготівковий розрахунок, передоплата
Спосіб отримання: електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді
Мова звіту: українська, російська, англійська
32800 грн.
  • Ви можете замовити актуалізацію або адаптацію даного звіту під ваші цілі і завдання, а також придбати частину звіту (не менш 50%) по більш доступній ціні
  • Не знайшли дослідження вашого ринку? Зв'яжіться з нашими консультантами – перейти в контакти
  • Так само ви можете замовити бізнес-план для вашої бізнес-ідеї

Анотація до аналізу ринку:

Аналітиками Pro-Consulting було проведене дослідження ринку зелені в Україні за 2019-2022 роки. Ринок складається з численної кількості культур, проте в даному аналізі сфокусовано увагу саме на сегменті зелені, салатів, цибуль та пряних культур.
• Салати - латук, айсберг, ромен, суміші.
• Зелень - кінза, шпинат, цибуля, петрушка, кріп.
• Пряні культури - м’ята, базилік, розмарин, естрагон, тим’ян, фенхель, рукола.
Фактори впливу на ринок зелені в Україні:
Зростання попиту на здорові продукти. За останні роки зберіглась тенденція щодо споживання здорових продуктів. Під час пандемії коронавірусу, питання про здоровий спосіб життя та раціон харчування стало пріоритетом для багатьох осіб, які раніше зневажливо відносились до даної продукції. Саме тому, при негативній демографії населення, ємність ринку зелені зростала протягом 3 років до 2022 року.


Демографічна криза. Внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України по різним оцінкам виїхало до 7 млн. громадян. Оскільки зелень є масовим товаром, його споживання значним чином скоротилося в 2022 році. Зміна демографічної ситуації і в подальшому буде впливати на обсяги реалізації продукції на внутрішньому ринку.
Втрата посівних площ. Війна впливає не тільки на демографію населення, але й на можливості вирощування продукції. Загрозою є як фізичне знищення врожаю, так і можливі техногенні катастрофи. Так, 6 червня було підірвано Каховську ГЕС, внаслідок чого рівень води стрімко зріс в районах русла Дніпра. Вода спричинила шкоду не тільки існуючим посівним площам, але і унеможливила на довгий термін будь-яку сільськогосподарську діяльність на цих територіях.
Підвищення цін на енергоресурси. З 1 липня 2023 року зростає ціна на електроенергію на 35%. Також, з 1 липня 2023 року уряд країни вертає ПДВ та акцизи на пальне. Ставку ПДВ повернуто до 20% (попереднє значення 7%). Після таких змін акциз на бензин зросте більше ніж удвічі - до €213, на дизпальне - майже на 40% - до €140 за 1000 л Доступність цих ресурсів в сільському господарстві є вкрай важливою, оскільки використовується в теплицях (електроенергія на освітлення, функціонування кондиціонерів тощо) та на відкритому ґрунті (пальне для сільськогосподарської техніки). Подорожчання енергоносіїв спричинить підвищення собівартості зелені, що вкрай негативно вплине на прибутки аграріїв.
Автоматизація виробництва та розвиток сільськогосподарських технологій. Завдяки автоматизації вирощування сільськогосподарських культур, агропідприємствам стало значно легше вирощувати зелень, за рахунок чого досягається висока якість вирощуваних товарів. Також, автоматизація дозволила підприємствам застосовувати менше людських ресурсів. Отож, розвиток технічної галузі по відношенню до сільгосп виробництва позитивно впливає на ринок зелені.

Детальний зміст:

1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (методології та класифікатори)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори впливу, проблеми розвитку)
1.3. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2019-2022 рр. (виробництво + імпорт - експорт)
1.4 Оцінка тіньового сегмента на ринку (на основі інтерв'ю зі споживачами та учасниками ринку, через побудову аналітичних моделей)
1.5 Сегментація і структурування ринку
1.5.1 За видами (культурами)
1.5.2 За походженням (вітчизняний / імпортований)
1.5.3 За місяцем реалізації у розрізі походження (сезонність продажу імпортної та вітчизняної продукції)
1.5.4 За реалізацією в каналах збуту (В2В (HoReCa / переробники), ринки, супермаркети тощо) – оцінка
2. Державне регулювання галузі. Імпортні мита та основні закони, що можуть впливати на галузь
3. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
3.1. Перелік основних операторів ринку і їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; культури, торговельні марки і асортимент; представленість в каналах)
3.2. Частки ринку основних операторів ринку
3.3. Ступінь конкуренції і ризики. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
4. Вирощування зелені в 2019-2022 рр.
5. Зовнішня торгівля та ЗЕД
5.1. Експорт зелені з України в 2019-2022 рр. (обсяги, структура, географія, частки експортерів)
5.2. Імпорт зелені в Україну в 2019-2022 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
6. Асортимент продукції, представлений на ринку (побудова асортиментних карт для визначення насиченості сегментів ринку)
7. Ціна і ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на продукцію за роками та сезонно за останній рік
7.2. Середні поточні ціни на продукцію
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
8. Брендинг і реклама (аналіз позиціонування конкурентів на ринку, присутність в каналах просування)
9. Аналіз споживання на ринку
9.1. Вподобання споживачів щодо товару, портрет споживача в В2В та В2С
9.2. Структурування та сегментація споживання за каналами закупівель та груп споживачів
9.3. Аналіз рівня задоволеності потреби у пряних і салатних культурах
9.4. Ступінь задоволеності споживачів
10. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
11. Висновки. Прогнозні показники ринку
11.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
11.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2023-2024 рр.
11.3. Рекомендації по розвитку на ринку
12. Інвестиційна привабливість галузі
12.1. SWOT- аналіз ринкового напряму
12.2. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок
12.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку

Перелік таблиць:

1. Розрахунок ємності ринку зелені в 2019-2022 рр. (без врахування тіні), тис. тонн
2. Ємність ринку зелені за сегментами в 2019-2022 рр., тонн
3. Структура ринку зелені за видами в 2022 р. в натуральному вираженні, тонн, %
4. Основні оператори ринку в 2022 році
5. Частки ринку основних операторів ринку зелені в натуральному вираженні, тонн, %
6. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
7. Динаміка обсягів імпорту досліджуваних культур в 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
8. Динаміка обсягів імпорту досліджуваних культур в 2019-2022 рр., у вартісному вираженні, тис. грн
9. Географія імпорту зелені в Україну 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн і вартісному вираження, тис. грн
10. Основні імпортери зелені в Україну 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн і вартісному вираження, тис. грн
11. Матриця асортименту зелені в супермаркеті Сільпо, кількість пропозицій
12. Матриця асортименту зелені в супермаркеті Варус, кількість пропозицій
13. Матриця асортименту зелені на ринку «Столичний», кількість пропозицій
14. Динаміка середньої ціни на імпортовану продукцію за 2019-2022 рр., грн/кг
15. Динаміка середньої ціни на імпортовану продукцію поквартально протягом 2022 р., грн/кг
16. Середні ціни реалізації на зелень станом на червень 2023 р., грн/кг
17. Результативна таблиця застосування ІМК на ринку зелені
18. Використання основних каналів реклами на ринку зелені по операторам
19. Аналіз використання стимулювання збуту операторами ринку зелені по брендам
20. Аналіз брендингу основних операторів ринку зелені
21. Аналіз ІМК на місці продажу
22. SWOT –аналіз ринку зелені
23. PESTLE - аналіз ринку зелені
24. Сегментація ринкових ризиків
25. Карта ризиків ринку зелені

Перелік графіків і діаграм:

1. Структурування ринку зелені за видами культур та походженням в 2022 р., в натуральному вираженні, тонн, %
2. Структурування ринку зелені поквартально за походженням в 2022 р., в натуральному вираженні, тис. тонн, %
3. Структура споживання зелені в Україні в 2022 р., %
4. Динаміка імпорту зелені в Україну в 2021-2022 рр., поквартально, тонн
5. Динаміка імпорту зелені в Україну в 2021-2022 рр., поквартально, кг
6. Сегментація ринку за каналами збуту, %
7. Динаміка обсягів вирощування зелені (загально) в 2019-2022 рр., тис. тонн
8. Динаміка обсягів вирощування салату, кінзи, шпинату, цибулі, петрушки та кропу в 2019-2022 рр., тис. тонн
9. Динаміка обсягів вирощування м’яти, базиліку та фенхелю в 2019-2022 рр., тонн
10. Обсяги виробництва зелені за регіонами в 2022 році, тонн
11. Динаміка обсягів експорту зелені досліджуваних культур 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тис. тонн
12. Динаміка імпорту зелені в Україну 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тис. тонн і вартісному вираження, млн. грн
13. Структура імпорту зелені в Україну 2021-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн,%
14. Структура собівартості продукції
15. Канали збуту зелені
16. Оцінка структури продажів зелені по каналам збуту
17. Прогноз ємності ринку зелені в Україні на 2023-2024 рр., тис. тонн

Вас може зацікавити

Зв'язатися з нами