Дата підготовки: | Жовтень 2023 року |
Кількість сторінок: | 7, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 4 |
Таблиць: | 1 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками компанії Pro-Consulting, проведено дослідження ринку зелені в Україні. Проаналізовано тенденції ринку, динаміка імпорту та експорту, шляхи продажу та закупівлі зелені.
Ринок зелені складається з численної кількості культур, найбільш популярними серед українських споживачів є:
Салати – латук, айсберг, ромен, суміші.
Зелень - кінза, шпинат, цибуля, петрушка, кріп.
Пряні культури - м’ята, базилік, розмарин, естрагон, тим’ян, фенхель, рукола
Фактори, впливу на ринок зелені:
1. Зростання попиту на здорові продукти: останні роки свідчать про зростання попиту на здорову їжу, особливо під час пандемії коронавірусу. Ця тенденція стала актуальною для багатьох людей, які раніше ігнорували здорову їжу. Це призвело до зростання ринку зелені, навіть при негативній демографічній ситуації.
2. Демографічна криза: втрата населення через події, пов'язані з вторгненням Росії, призвела до зменшення споживання зелені в 2022 році. Ця зміна в демографії впливає на ринок зелені та його обсяги в подальшому.
3. Втрата посівних площ: війна призвела до фізичних пошкоджень посівних площ і техногенних катастроф, як от вибух Каховської ГЕС. Це негативно позначилося на вирощуванні зелені і сільськогосподарській діяльності в певних районах.
4. Підвищення цін на енергоресурси: підвищення цін на електроенергію, ПДВ і акцизи на пальне призвели до зростання собівартості виробництва зелені, що негативно впливає на прибутки сільськогосподарських підприємств.
5. Автоматизація виробництва і розвиток сільськогосподарських технологій: автоматизація вирощування зелені сприяє підвищенню якості продукції і зменшенню витрат на робочу силу. Це позитивно впливає на ринок зелені.
Чинники, що обмежують ринок зелені:
1. Негативна демографія: скорочення населення України призвело до зменшення попиту на зелень.
2. Окупація сільськогосподарських територій: окупація сільськогосподарських земель призвела до скорочення зрошуваних площ і обсягів виробництва.
3. Військові дії та непридатність земель для сільськогосподарського виробництва: Воєнні події та пошкодження сільськогосподарських земель обмежують можливість вирощування зелені.
4. Скорочення доходів населення: скорочення доходів споживачів впливає на їхню спроможність купувати зелень.
В цілому, ринок зелені розвивається, і влада та донори вкладають кошти в тепличне господарство і розвиток сільськогосподарської галузі. Виробники спрямовують зусилля на відновлення економіки і розширення експортних можливостей, що сприятиме зростанню виробництва зелені в майбутньому.
1. Тенденції на ринку
2. Вирощування зелені
3. Зовнішня торгівля та ЗЕД
4. Аналіз споживання на ринку
5. Висновки
1. Розрахунок ємності ринку зелені у 2019-2022 pp. (без урахування тіні), тис. тонн
1. Динаміка обсягів вирощування зелені (загально) у 2019-2022 рр., тис. тонн
2. Динаміка експорту зелені досліджуваних культур 2019-2022 рр., у натуральному вираженні, тис. тонн
3. Динаміка імпорту зелені в Україну 2019-2022 рр., у натуральному вираженні, тис. тонн
4. Структура імпорту зелені до України 2021-2022 рр., у натуральному вираженні, тонн, %