Солодкі перспективи: огляд українського ринку тістечок-еклерів
3503

Солодкі перспективи: огляд українського ринку тістечок-еклерів

Українці - великі любителі солодкого. Середній житель нашої країни споживає до 15 кг кондитерських виробів в рік, що дозволяє Україні входити за цим показником в десятку світових лідерів. Високий попит на солодощі стимулював формування розвиненого і рентабельного внутрішнього ринку кондитерської продукції.

Одними з популярних у вітчизняних споживачів видів ласощів є заварні тістечка-еклери. Попит на цю продукцію, що не відноситься до товарів першої необхідності, чутливий до рівня купівельної спроможності населення, зниження якої призвело до деякого падіння ринку. На сьогоднішній день негативна тенденція подолана, покупці вже можуть дозволити побалувати себе солодким, і виробництво еклерів показує стійке зростання.


На ринку даних товарів домінує вітчизняний виробник, частка якого в період 2013 - 1 пол. 2017 років практично досягла 100%. Імпорт незначний і не перевищує 1% від загальної кількості продажів, оскільки продукція швидко псується, а в Україні достатньо потужностей для забезпечення ринку.

Незважаючи на майже повне заповнення внутрішнього ринку заварних тістечок українською продукцією, експортні поставки еклерів в 2013-2016 роках не відбувались. Відсутність експорту також пояснюється специфікою товару. Через невеликого терміну зберігання тістечок, їх збут можливий тільки при наявності системи швидкої доставки свіжої готової продукції в торговельні точки, що поки не вдалося здійснити вітчизняним виробникам щодо зарубіжних ринків. Додаткові складнощі викликає необхідність враховувати смакові переваги споживачів інших країн і конкуренцію з боку місцевих кондитерів.


Зосередженість ринку заварних тістечок на внутрішньому споживачеві визначає його залежність від стану вітчизняної економіки. Тому економічна і політична криза останніх років, яка призвела до зниження доходів населення, девальвації гривні і втрата контролю над територіями Криму та частині Луганської та Донецької областей, не могла не позначитися негативно на рівні споживання еклерів.


Відновлення економіки і її зростання в поєднанні з підвищенням купівельної спроможності населення будуть сприяти збільшенню попиту на кондитерську продукцію, в тому числі і заварні тістечка, а значить очікується і стабільне зростання виробництва цієї продукції. Можлива поява на ринку і незначного експорту складової збуту в разі налагодження контактів із зарубіжними партнерами, але головним напрямком роботи виробників еклерів залишиться задоволення внутрішньоукраїнського попиту.

 

 Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Аналіз ринку листкових виробів в Україні. 2017 рік
Аналіз ринку бісквітних виробів України. 2017 рік
Аналіз ринку крекерів України. 2017 рік
Аналіз ринку кондитерських виробів України. 2017 рік
Аналіз ринку пасок в Україні. 2017 рік
Аналіз ринку здоби України. 2017 рік
Бізнес-план організації виробництва пісочно-відсаджувального печива

Дата розміщення: 10.10.2017
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами