Дата підготовки: | Серпень 2024 року |
Кількість сторінок: | 77, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 34 |
Таблиць: | 86 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками компанії Pro Consulting було проведено дослідження ринку кондитерських виробів в Україні. В ході роботи було проаналізовано тенденції розвитку ринку, загальні показники: імпорт, експорт, виробництво, державне регулювання галузі, найбільших гравців, асортимент, ціни та їх динаміку, брендинг, канали збуту продукції. Під роботою підведені висновки та розроблені прогнози, PESTLE SWOT аналізи.
Дослідивши ринок кондитерських виробів за визначеними категоріями можна зробити наступні висновки.
Виробництво є основою ринку, наразі найбільші гравці покривають до 95 % внутрішнього попиту. Основними факторами впливу на обсяги виробництва є споживчий попит, ціни на сировину та енергоресурси, кадрова забезпеченість на підприємствах.
Найбільші гравці займають значну частину ринку, близько треті займають малі регіональні виробники з невеликим асортиментом, переважно з печивом. Ринок має нішу для нових гравців, проте організація великого виробництва та конкурентної боротьби потребує значних інвестицій.
Імпорт в основному складається з відомих торгових марок, що зарекомендували себе на ринку. До 2021 року багато компаній імпортували різноманітні дорогі товари маловідомих брендів, з початком війни обсяги їх зменшились майже до нуля.
Експорт продукції з України складає близько 23-25 % від обсягів виробництва. Українська продукція зарекомендувала себе на іноземних ринках та є затребуваною. Найбільшими країнами-споживачами за даними 2023 р. є Молдова, Польща, Румунія.
Асортимент серед компаній хоча і є широким, часто повторюється. Головними відмінностями товарів різних виробників є ціна та якість, унікальних продуктів досить. Найбільші гравці активно розширюють асортимент, виводячи нові види товарів, наприклад солоні вафлі Світоч.
Ціни майже на всі продукти зросли протягом 2022-2023 рр., в основному через зростання вартості енергоресурсів, логістики та окремих видів сировини. Проте через блокування експорту зерна в Україні було нарощення виробництва борошна, що частково вплинуло на зменшення цін на печиво, вафлі та круасани.
Споживання, що залежить від кількості споживачів та рівня купівельної спроможності, не мало тенденції до значного росту у поточному періоді. Попит є сталим, більшість споживачів (близько 60 %) мають сформовані вподобання щодо виду продукції та брендів. Проте виробники використовують різноманітні методи щодо привертання уваги споживачів за рахунок розширення асортименту, що допоможе мінімізувати виробничі витрати та надати ринку якісний продукт за доступною ціною.
Згідно х проведеним дослідженням, можна прогнозувати наступні зміни:
Покращення позицій найбільших гравців, ріст консолідації. Через загальні несприятливі умови для створення нової компанії (ріст витрат на просування, на запуск виробництва, падіння споживання) існуючі гравці будуть поглиблювати свій вплив, закриваючи вільні ніші.
Подальше зменшення імпорту. Наразі імпорт має тенденцію до зниження, багато фірм більш відчутно реагують на позиції, що не продаються, прибираючи їх з асортименту. Ситуація може змінитися після припинення військових дій, відновлення економіки та зростання споживчого попиту на продукти з високою ціною.
Збільшення експорту. Через падіння внутрішнього споживання все більше гравців планують виходити на зовнішні ринки, в подальшому прогнозується ріст експорту на 10-15%.
Подальше збільшення цін. В 2024 році на ринку сировини, енергоресурсів та палива відбуваються зміни в сторону росту, тому очікується ще одне підвищення цін на кондитерські вироби.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку, аналіз тенденцій його розвитку (фактори, що впливають на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду, проблеми і передумови розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2021- І кв. 2024 рр. (виробництво + імпорт - експорт). Оцінка.
1.3. Сегментація ринку за походженням продукції
2. Державне регулювання галузі
2.1. Основні закони, що регулюють галузь (перелік, короткий резюме і особливості законів та ліцензій)
2.2. Податки і збори на ринку (загальне оподаткування бізнесу; імпортні та експортні мита, плани про їхню зміну (при наявності))
3. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
3.1. Перелік основних операторів ринку і їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; товарні групи, торговельні марки і асортимент; регіональна представленість)
3.2. Частки ринку основних операторів ринку. Оцінка
3.3. Ступінь конкуренції і ризики.
4. Оцінка виробництва продукції в 2021 – 1 кв. 2024 рр.
4.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках (для кожної категорії окремо)
4.2. Динаміка виробництва в вартісних показниках
5. Зовнішня торгівля та ЗЕД (для кожної категорії окремо)
5.1. Експорт кондитерських виробів з України в 2021- І кв. 2024 рр. (обсяги, структура, частки експортерів)
5.2. Імпорт кондитерських виробів в Україну в 2021- І кв. 2024 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
6. Асортимент продукції, представлений на ринку (побудова асортиментних карт за основними характеристиками товару для визначення насиченості сегментів ринку)
7. Ціна і ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на продукцію
7.2. Середні поточні ціни на продукцію
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
8. Брендинг і реклама (аналіз позиціонування конкурентів на ринку, присутність в каналах просування)
9. Аналіз споживання на ринку
9.1. Вподобання споживачів щодо товару, портрет споживача (кабінетним способом)
9.2. Аналіз інтернет-аудиторії в галузі, пошукових запитів і видачі конкурентів 68
9.3. Ступінь задоволеності споживачів (аналіз відгуків)
10. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
11. Висновки. Прогнозні показники ринку
11.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
11.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2024-2026 рр.
11.3. Рекомендації по розвитку на ринку
12. Інвестиційна привабливість галузі
12.1. Аналіз ринкових можливостей та загроз для подальшої побудови SWOT-аналізу
12.2. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок та оцінка ймовірності і ступеня їх впливу
12.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок.
1. Ємність ринку кондитерських виробів (загально по досліджуваним сегментам) в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млрд грн
2. Ємність ринку печива в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млрд грн
3. Ємність ринку вафель в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млрд грн
4. Ємність ринку зефіру в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млрд грн
5. Ємність ринку мармеладу в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн грн
6. Ємність ринку круасанів в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млрд грн
7. Ємність ринку паличок в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн грн
8. Ємність ринку батончиків зернових в Україні в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн грн
9. Сегментація ринку за походженням кондитерських виробів на ринку України в 2021-І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн, %
10. Митні ставки імпорту на кондитерські вироби в Україні
11. Асортимент і торгові марки Рошен
12. Асортимент і торгові марки Грона
13. Асортимент і торгові марки Ярич
14. Асортимент і торгові марки Монделіс
15. Асортимент і торгові марки Харківської бісквітної фабрики
16. Асортимент і торгові марки Лагоди
17. Асортимент і торгові марки Лукас
18. Асортимент і торгові марки Лігос
19. Асортимент і торгові марки Світоч
20. Асортимент і торгові марки Жако
21. Асортимент і торгові марки Рошен
22. Асортимент і торгові марки Еко-Снек
23. Асортимент і торгові марки Кріоліт-Д
24. Асортимент і торгові марки Роменського заводу продтоварів
25. Асортимент і торгові марки Стимул
26. Асортимент і торгові марки ДКХК
27. Асортимент і торгові марки Укркорн
28. Асортимент і торгові марки Бумкорн
29. Асортимент і торгові марки Пивної Країни
30. Асортимент і торгові марки Лантманнен
31. Асортимент і торгові марки Нові Продукти
32. Асортимент і торгові марки компанії Нестле
33. Регіональна представленість досліджуваних компаній (офіси, заводи)
34. Оцінка конкурентного середовища на ринку кондитерських виробів за методикою М. Портера
35. Динаміка виробництва кондитерських виробів по обраним категоріям товару в Україні в 2021-І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
36. Структура експорту печива з України за видами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
37. Структура експорту печива з України за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
38. Структура експорту вафель з України за видами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
39. Структура експорту вафель з України за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
40. Структура експорту мармеладу з України за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
41. Структура експорту зефіру з України за видами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
42. Структура експорту зефіру з України за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
43. Структура експорту круасанів з України за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
44. Структура імпорту печива за видами в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
45. Структура імпорту печива в Україну за країнами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
46. Структура імпорту печива в Україну за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
47. Структура імпорту вафель за видами в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
48. Структура імпорту вафель в Україну за країнами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
49. Структура імпорту вафель в Україну за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
50. Структура імпорту мармеладу в Україну за країнами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
51. Структура імпорту мармеладу в Україну за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
52. Структура імпорту зефіру в Україну за видами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
53. Структура імпорту зефіру в Україну за країнами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
54. Структура імпорту зефіру в Україну за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
55. Структура імпорту круасанів в Україну за країнами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
56. Структура імпорту круасанів в Україну за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
57. Структура імпорту паличок в Україну за країнами в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
58. Структура імпорту паличок в Україну за компаніями в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
59. Структура імпорту батончиків за країнами в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
60. Структура імпорту батончиків за компаніями в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
61. Асортимент печива, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
62. Асортимент крекерів, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
63. Асортимент вафель, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
64. Асортимент зефіру, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
65. Асортимент мармеладу, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
66. Асортимент круасанів, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
67. Асортимент паличок, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
68. Асортимент батончиків, представлених на ринку України, станом на липень 2024 р.
69. Середні поточні ціни на кондитерські вироби в Україні станом на липень 2024 р., грн з ПДВ
70. Результативна таблиця застосування ІМК на досліджуваних ринках
71. Використання основних каналів реклами на досліджуваних ринках по операторам
72. Порівняльна таблиця застосування відео-реклами операторами ринку по брендам
73. PR-діяльність основних операторів ринку та їх співпраця зі ЗМІ
74. Аналіз присутності операторів ринку в онлайн-каналах комунікації
75. Аналіз активності операторів ринку в онлайн-каналах комунікації
76. Аналіз брендингу основних операторів ринку кондитерських виробів
77. Перелік та опис галузевих виставок
78. Аналіз пошукових запитів за видами кондитерських виробів в Україні, липень 2024 р.
79. Аналіз пошукових запитів за назвою компаній на ринку кондитерських виробів в Україні, липень 2024 р.
80. Аналіз пошукових запитів за торговими марками на ринку кондитерських виробів в Україні, липень 2024 р.
81. Відгуки споживачів та оцінка товарів найбільших операторів ринку станом на липень 2024 року
82. Оцінка структури продажів кондитерських виробів по каналах, %
83. Можливості та загрози на ринку кондитерських виробів в Україні
84. PEST LE – аналіз ринку кондитерських виробів в Україні
85. Карта ризиків ринку кондитерських виробів в Україні
86. Основні бар’єри для виходу нового гравця на ринок кондитерських виробів в Україні
1. Кількість компаній ,що релокувались за регіонами виїзду з початку війни, станом на 23 жовтня 2023 року
2. Кількість компаній, що релокувались за регіонами в`їзду з початку війни, станом на 27 жовтня 2023 року
3. Кількість ВПО за регіонами, станом на на жовтень 2023, тис. чол.
4. Частки основних операторів на ринку печива в 2023 році, %
5. Частки основних операторів на ринку вафель в 2023 році, %
6. Частки основних операторів на ринку круасанів в 2023 році, %
7. Частки основних операторів на ринку зефіру в 2023 році, %
8. Частки основних операторів на ринку мармеладу в 2023 році, %
9. Частки основних операторів на ринку кукурудзяних паличок в 2023 році, %
10. Частки основних операторів на ринку батончиків зернових в 2023 році, %
11. Динаміка виробництва кондитерських виробів по обраним категоріям товару в Україні в 2021-І кв. 2024 рр., у вартісних показниках, млрд грн
12. Динаміка експорту печива з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
13. Динаміка експорту вафель з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
14. Динаміка експорту мармеладу з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
15. Динаміка експорту зефіру з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
16. Динаміка експорту круасанів з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
17. Динаміка експорту паличок з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
18. Динаміка експорту батончиків з України в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
19. Динаміка імпорту печива в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
20. Динаміка імпорту вафель в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
21. Динаміка імпорту мармеладу в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
22. Динаміка імпорту зефіру в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
23. Динаміка імпорту круасанів в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
24. Динаміка імпорту паличок в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
25. Динаміка імпорту батончиків в Україну в 2021- І кв. 2024 рр., в натуральних показниках, тонн
26. Динаміка цін на печиво та вафлі в Україні 2021-І кв. 2024 рр., грн/кг
27. Динаміка цін на зефір в Україні 2021-І кв. 2024 рр., грн/кг
28. Динаміка цін на мармелад в Україні 2021-І кв. 2024 рр., грн/кг
29. Динаміка цін на круасани в Україні 2021-І кв. 2024 рр., грн/кг
30. Динаміка цін на кукурудзяні палички в Україні 2021-І кв. 2024 рр., грн/кг
31. Динаміка цін на батончики зернові в Україні 2021-І кв. 2024 рр., грн/кг
32. Основні витрати компаній з виробництва кондитерських виробів в 2023 році, %
33. Прогнозні показники (ємність) ринку кондитерських виробів в Україні 2024-2026 рр. згідно з песимістичним сценарієм, в натуральних показниках, тис. тонн
34. Прогнозні показники (ємність) ринку кондитерських виробів в Україні 2024-2026 рр. згідно з оптимістичним сценарієм, в натуральних показниках, тис. тонн