Зберігання з вигодою для всіх: підготовлений бізнес-план сучасного овочесховища
4195

Зберігання з вигодою для всіх: підготовлений бізнес-план сучасного овочесховища

З кожним роком в світі вирощується все більше овочів. Це й не дивно, тому що вони є найважливішим джерелом вітамінів та інших корисних речовин для організму людини. Дієтологи рекомендують мати не менше 35% овочів в щоденному раціоні. Причому овочі необхідно вживати не тільки в літньо-осінній період їх природнього дозрівання, а й під час міжсезоння - взимку і ранньою весною. Досягається цілорічна присутність овочів в торгових точках двома шляхами: всесезонне вирощування в теплицях або збереження зібраного врожаю відкритого грунту в спеціально обладнаних сховищах.
В Україні основна маса овочів вирощується у відкритому грунті. Так, в 2016 році таким чином вироблено 8867,8 тис. тонн, із загального збору в 9414,5 тис. тонн овочевих культур.


Виробництво культур овочевих за 2016 р, (Відкритий грунт), тис т
 

* Дані державної служби статистики України (починаючі з 2014 року дані пріведені без урахування тимчасово-окупованіх територій)

Як бачимо, овочів в Україні вирощується багато і кожен рік їх врожай зростає. У цій ситуації дуже актуальним стає питання збереження вирощеного для забезпечення цілорічної поставки вітамінної продукції споживачам. А з цим в Україні є великі проблеми. З усіх наявних в країні овочесховищ, сучасним нормам відповідають лише 30%. Інші представляють собою немодернізовані споруди ще радянського періоду. Такий стан речей призводить до щорічної втрати до 15% вирощеного врожаю овочів. Виправити недолік допоможе введення в дію нових сховищ, організованих і обладнаних згідно актуальних стандартів. Створення саме такого овочесховища передбачено бізнес-планом, представленим Pro-Consulting.
Згідно з проектом, підприємство призначене для зберігання помідорів і огірків. Кожного виду цих овочів можна буде одночасно брати на зберігання по 1 тис. тонн. Таким чином, овочі, загальною масою 2 тис. тонн, будуть знаходиться в сприятливих для заощадження всіх своїх споживчих властивостей умовах до моменту реалізації в період міжсезоння. Забезпечено це буде спеціальним кліматичним устаткуванням, підключеним до 20-ти камер зберігання, розрахованим на 100 тонн овочів кожна.
Важливим є правильно вибрати місце розміщення сховища. При цьому необхідно враховувати рівень розвитку транспортної інфраструктури та доступність як виробників овочів, так і ринків їх збуту.
Фінансові розрахунки, проведені при складанні бізнес-плану овочесховища, показують, що внутрішня ставка доходу за проектом дорівнює 28%, а всі інвестовані кошти окупляться з урахуванням дисконту за два роки з невеликим (27,7 місяців).

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами