Що нам коштує ресторан побудувати? Відповідь на це питання залежить від площі створюваного закладу громадського харчування та місця його розташування. У магазині готових проектів Pro-Consulting можна знайти вже розроблені бізнес-плани ресторану, кав'ярні та піцерії.
Наприклад, прочитайте про бізнес-план піцерії
Якщо говорити в загальному, то відкриття закладу в окремій будівлі буде коштувати від двох до п'яти тисяч доларів за квадратний метр площі, а в уже збудованому житловому будинку або торговому комплексі - близько однієї тисячі. Причому, другий спосіб розміщення кращий не тільки з точки зору меншої суми початкових вкладень, але і через більшу близькість до потенційних клієнтів.
У нас на сайті доступний до покупки готовий бізнес-план кафе швидкого здорового харчування
Правда, вже з першого квітня цього року на облаштування ресторанів і кафе необхідно буде витрачати більші суми, ніж раніше. Причиною цього є нові державні будівельні норми. Вони спрямовані на забезпечення більшої безпеки відвідувачів та відкритості даних підприємств.
Тепер заклад громадського харчування, що відкривається на першому поверсі житлового будинку, має мати відокремлену територію з окремим входом і евакуаційними виходами. Він також має розташовуватися в окремому пожежному відсіку, що дозволить уникнути можливого поширення вогню з ресторану на житлові приміщення під час пожежі.
Прочитайте огляд ринку громадського харчування (HoReCa, кейтеринг, а також харчування на АЗС)
Якщо нові правила з безпеки поширюються тільки на вбудовані ресторани, то норми забезпечення інклюзивності охоплюють всі подібні об'єкти. Згідно з ними, в закладах громадського харчування повинно бути створене безбар'єрне середовище для інвалідів. Воно включає в себе пандуси, підйомники або ліфти для заїзду та виїзду візочників, широкі двері, спеціальні столики недалеко від входу, відповідним чином обладнані гардеробні та санвузли.
Вам буде цікаво почитати про ресторанний бізнес в період карантину
За оцінками, через введення в дію нових будівельних правил, вартість організації ресторанного бізнесу виросте на 15-20%. Це, безсумнівно, збільшить терміни окупності закладів, але в той же час підвищить їх безпеку для відвідувачів і оточуючих приміщень. Що стосується турботи про громадян з обмеженими можливостями, то вона є сама собою зрозумілою для будь-якої цивілізованої країни, і включення розділу про інклюзивності до державних будівельних норм - ще один крок на шляху до високогуманної держави.
Можливо, вас зацікавить стаття про бізнес-ідею відкриття міні-пекарні
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: