Україна володіє прекрасними умовами не тільки для вирощування зернових культур, а й для розвитку тваринництва як м'ясного, так і молочного. А останнє забезпечує сировинну базу для такого напрямку агробізнесу, як сироваріння. За ідеєю українським сиром повинен бути заповнений внутрішній ринок, а його експорт приносити істотні валютні доходи державі.
Насправді ж ситуація поки розвивається за протилежним сценарієм. За даними Держмитслужби, за минулий рік експорт сирів з України в грошовому вираженні виявився на 12,7% менше, ніж роком раніше, і склав всього 26,9 млн доларів. У той же час імпорт сирів виріс відразу на 60% і перевищив обсяг експорту в чотири рази. Тобто великі українські виробники сиру поступаються закордонним колегам не тільки на міжнародному, але і на власному ринку.
Тим часом, вихід на український ринок сиру перспективний не лише наявністю потужного сировинного фундаменту, але і своєю ще недостатньою розвиненістю. У нашій країні споживається близько п'яти кілограмів сиру в рік на кожного жителя, тоді як рекомендована норма становить 11 кг, а середньоєвропейський рівень споживання досягає 19 кг. Це означає як наявність величезного потенціалу зростання внутрішнього ринку, так і можливостей для експорту сиру на ємні ринки сусідніх країн.
Якщо ви читаєте цей матеріал, вас може зацікавити стаття про бізнес-ідею виробництва молочної продукції
Незважаючи на те, що потік в Україну імпортного сиру різко зріс, не можна сказати, що вітчизняне сироваріння знаходиться в абсолютному занепаді. Фахівці налічують в нашій країні кілька сотень видів сиру власного виробництва, але справа в тому, що виробляють ці численні види маленькі сироварні, що працюють при невеликих молочних фермах. Сирні гурмани можуть спробувати в Україні сири не тільки з коров'ячого, але і з козячого, овечого і навіть буйволиного молока. Вся ці крафтові сири є нішевою продукцією і практично не надходять в широкий продаж.
Українські фермери зазвичай реалізують бізнес-ідею сироваріння одним з двох шляхів:
Для реалізації будь-якої бізнес-ідеї необхідний бізнес-план. Скласти бізнес-план необхідно не тільки в разі залучення банківського кредиту або обґрунтування обсягу інвестицій інвестору, а й для власного розуміння, як правильно вкладати гроші в свій же проект
Перший шлях легше, тому що на виході виходять вже добре відомі споживачеві види сирів, які краще розпродаються. Другий шлях, хоч і важче в плані реалізації продукції, але значно більш цікавий і перспективний. Адже якщо вдасться отримати самобутній сир з унікальним смаком і ознайомити з ним достатнє коло любителів, то можна придбати гарантовану і абсолютно лояльну аудиторію споживачів. Яскравим прикладом такого успіху може служити продукція сироварні в селі Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області. Їх сир «Нарцис Карпат», в післясмаку якого відчуваються нотки гірських трав, вже знайшов і популярність, і любов серед сирних гурманів нашої країни і зарубіжжя.
Знаючі люди знають, що, щоб спробувати українську версію італійської Буррата, можна поїхати в місто Борисов Київської області, а аналог французького кротену прекрасно варять у Львівській та Кіровоградській областях. Відомий італійський сир з митою скоринкою - таледжо добре виходить у сім'ї сироварів з Музичі, що під Києвом - він називається «Музин’єр», а сир з блакитною пліснявою, схожий на рокфор, випускається в Кіровоградській області під назвою «Блакитна мрія».
Бізнес-план організації молочної ферми (на 560 дійних корів) вже можна купити в каталозі готових проектів на нашому сайті
Всі ці приклади зайвий раз доводять вірність твердження, що цілеспрямованій людині під силу досягти вершин в будь-якій справі, яка йому цікава. У нашій країні є чимало як любителів сиру, так і тих, кому подобається процес його виробництва, тому майбутнє українського сирного ринку за вітчизняними сироварами.