Бізнес-ідея виробництва молочної продукції: пора слідувати світовому тренду

Бізнес-ідея виробництва молочної продукції: пора слідувати світовому тренду

Молоко споконвіку було базовим продуктом харчування для людини від народження і до смерті. Ми п'ємо молоко в сирому вигляді, воно є сировиною для різної кисломолочної продукції та інгредієнтом безлічі інших продуктів харчування. Населення земної кулі неухильно збільшується, і разом з ним зростає світове виробництво молока. Так, якщо в 2017 році на нашій планеті надоїли 808 млн тонн молока, то в 2018-му - вже 843 млн тонн, а в минулому році - 859 млн тонн. Причому, в країнах, що розвиваються молочна галузь показує найвищу динаміку. Наприклад, Індія в 2019 році виробила молока на 5,3% більше, ніж роком раніше; річний приріст в сусідньому Пакистані склав 3%; Бразилія за той же період отримала на 2,1% більше молока.

Читати про результати аналізу ринку молока в Україні

Що стосується України, то в нашій країні валовий надій в минулому році був на рівні 9,9 млн тонн, що на 1,7% менше, ніж в 2018-му. Причини слід шукати в триваючій трансформації вітчизняного молочного ринку, яка пов'язана з введенням нового стандарту якості, і скорочення поголів'я худоби. Тобто, поки наша галузь розвивається в протифазі із загальносвітовим трендом і цю тенденцію бажано виправляти, адже на зорі незалежності Україна впевнено входила в десятку найбільших виробників коров'ячого молока з обсягом виробництва майже вдвічі більшим, ніж нинішній.

Читати про бізнес-план випуску в Україні рослинного молока

Докорінно змінити ситуацію можна за допомогою державної підтримки галузі, оскільки така підтримка існує в багатьох країнах-виробниках, а значить конкурентоспроможність їх молочної продукції вища за нашу, плюс власні ринки часто захищають високими митними бар'єрами. Наприклад, починаючи з 2003 року Польща отримала з бюджету ЄС 29 млрд євро на розвиток своєї молочної галузі, а Німеччина - більш ніж в два рази більше. Квоти для безмитних поставок української молочки в ЄС мізерні, але і вони по більшості позицій не вибираються, тому що з європейцями дуже важко конкурувати як за ціною, так і за якістю.

Отже, рецепт виведення молочної галузі України зі ступору наступний:

• впровадження заходів щодо державної підтримки виробництва молока і молочної продукції;
  • перехід на міжнародні стандарти якості.

Що таке бізнес-план підприємства: поняття, структура, приклади

Виконання першого пункту залежить від нашого уряду, і стратегія розвитку молочної галузі до 2025 року вже активно обговорюється в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України. До досягнення цілей другого пункту можуть докласти руку і інвестори. Компанією Pro Capital Investment вже складено бізнес-план сучасної молочної ферми на 500 голів, реалізація якої дозволить швидко вийти на ринок з високоякісним молоком. Зайняти вигідну позицію на старті бурхливого розвитку галузі - означає отримати суттєву перевагу перед конкурентами.

Готовий проект: бізнес-план молочної ферми (560 дійних корів)

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: