Ринок плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні: є проблеми з вирощуванням
3257

Ринок плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні: є проблеми з вирощуванням

Кулінарні традиції України передбачають активне використання овочів та фруктів у меню та при приготуванні страв. Згадаймо хоч склад знаменитого українського борщу, вартість якого вже стала одним із індикаторів добробуту населення нашої країни. Крім того, останніми роками у суспільстві активно проявляється тренд здорового харчування, завдяки якому зростає попит на вітамінну продукцію. Ці фактори викликають підвищений інтерес до стану та перспектив розвитку ринку плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні.

Аналітичне дослідження ринку – дізнайтеся про можливості аналізу та прогнозування ринків

Моніторинг ринку плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні показує, що найбільші частки у його структурі займають свіжі овочі – 30,9% та свіжі фрукти – 24,7%. Сегменти похідних продуктів: соків, солінь, салатів, соусів, джемів становлять від 2% до 5% загального обсягу ринку кожен.

Понад 2000 готових досліджень ринків – ознайомтеся з каталогом

Природно-кліматичні умови на території України сприятливі для широкого асортименту товарів ринку плодоовочевої продукції. Водночас погодні аномалії все частіше втручаються у діяльність фермерів, знижуючи врожайність. Так, у 2019 році зафіксовано зменшення ємності ринку плодоовочевої продукції в Україні, причинами якого, за даними Української асоціації аграрного експорту, стали дощова весна, посушливе літо, опади у вигляді граду через різкі перепади температур. Загалом за п'ятирічний період з 2016 по 2020 рік ринок плодоовочевої продукції в Україні мав дуже слабку динаміку, збільшившись в обсязі лише на 1%.

В якості прикладу ознайомтеся зі структурою готового аналізу ринку сушених овочів в Україні у 2018-1 пол. 2021р.

Водночас ринок продуктів переробки плодоовочевої продукції в Україні розвивався значно інтенсивніше. За той же період, що досліджувався, він виріс майже на 45%, хоча неврожай 2019 все ж таки призвів до деякого просідання ємності.

На ринок плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні впливають такі фактори:

  • врожайність та обсяг валового збору овочів та фруктів;
  • якість та доступність овочесховищ та транспорту;
  • динаміка чисельності та доходів населення;
  • споживчі переваги;
  • параметри експорту та імпорту товарів ринку плодоовочевої продукції та продуктів переробки.

Також вам знадобиться готовий аналіз ринку квашених овочів в Україні (2021 рік) – ознайомтеся зі структурою готового звіту по ринку

Серед виявлених проблем розвитку ринку плодоовочевої продукції в Україні можна наголосити на:

  • особливості виробництва свіжих овочів та фруктів у нашій країні;

Вирощуванням плодоовочевої продукції в Україні займаються переважно невеликі фермерські підприємства та домогосподарства населення. Великі агрофірми віддають перевагу зерновим, олійним та зернобобовим культурам, виробництво яких легко механізувати, а врожай користується високим попитом усередині країни та за кордоном. Овочі ж вимагають значної участі ручної праці сезонних робітників, знайти яких у нашій країні в останні роки непросто через витік такої робочої сили в інші країни, що забезпечують більш конкурентний рівень оплати праці.

Читати також: Ринок мікрозелені та зелені в Україні

  • технологічна відсталість тепличних господарств;

Сучасні споживчі тренди у сфері правильного харчування сприяють згладжуванню сезонності попиту на продукцію плодоовочевого ринку в Україні, поширюючи його рівень і на період міжсезоння. Для забезпечення зростаючої потреби у свіжих вітамінах незалежно від погоди потрібні високопродуктивні тепличні господарства, яких в Україні поки що не вистачає. Багато з наявних теплиць матеріально та морально застаріли.

  • кон'юнктура та обмеження міжнародного ринку плодоовочевої продукції та продуктів переробки.

Деякі провідні вітчизняні підприємства активно експортують товари ринку плодоовочевої продукції та продуктів переробки, що дозволяє їм отримувати кошти для розвитку та забезпечує приплив валюти до країни. Проте у географічній структурі експорту відбулися значні зміни останніми роками. Після подій 2014 став недоступний ринок Росії, пізніше в 2017 році скоротила імпорт сільськогосподарської продукції Індія. Водночас відбулося зростання постачань до Євросоюзу та США.

Вам буде цікаво: Ринок фруктових чіпсів та пастили в Україні

Імпорт на ринок плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні здійснюється у сегментах екзотичних фруктів, тепличних овочів, деяких видів консервації, картопляних чіпсів.

Детальну інформацію про поточний стан, перспективи та привабливість ринку плодоовочевої продукції та продуктів переробки в Україні або іншій сфері бізнесу можна отримати, замовивши маркетингове дослідження в компанії Pro-Consulting.

Читати також: Ринок свіжих ягід та продуктів їх переробки в Україні

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами