Ревізія джерела вітамінів: дослідження ринку фруктів і ягід України

Ревізія джерела вітамінів: дослідження ринку фруктів і ягід України

Вирощування ягід стає одним з найбільш привабливих галузей сільгоспвиробництва в Україні. Про це свідчать показники валового збору цих культур. Однак дана галузь схильна до впливу негативних економічних і природних факторів.

Український ринок фруктів і ягід більше ніж наполовину (55%) складається з яблук. Приблизно по 8% на ньому займають груші, сливи і вишні. Поряд з виробництвом, здійснюється і імпорт плодів. При цьому, імпортовані фрукти використовуються в основному для безпосереднього споживання, а вирощені в Україні - ще й для переробки.

Лідерами з вирощування фруктів є Вінницька, Хмельницька та Чернівецька області. У 2016 році спостерігалося падіння виробництва в порівнянні з 2015-м на 8%. За підсумками 2017 року очікується продовження цієї тенденції, але темпи зменшення обсягу збору плодів повинні знизитися до 6%. Причинами є як несприятливі погодні умови, так і негативні економічні фактори.

Зменшення врожаю фруктів прогнозується в 2017 році і в ЄС. За даними Всесвітньої асоціації яблук і груш, європейські аграрії зберуть на 21% менше яблук і на 1% - груш. Це вплине, в тому числі, на вітчизняний ринок, так як основним імпортером яблук в нашу країну є Польща, очікуване зменшення врожаю даних фруктів в РП складе 29% в порівнянні з 2016 роком.

Основними факторами, що впливають на стан українського фруктово-ягідного ринку, є:

- зміна площ вирощування даних культур;
- кліматичні відхилення від оптимальних параметрів в період вегетації;
- поширення хвороб і шкідників рослин;
- коливання цін на добрива, паливо та інші необхідні ресурси;
- динаміка попиту на ту чи іншу культуру на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Подальший розвиток вітчизняного ринку фруктів і ягід очікується в напрямку збільшення націленості його учасників на виробництво товарів з високою доданою вартістю. Це виразиться в зростанні потужностей переробних підприємств і виході на нові ринки збуту їх продукції.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: