Бізнес в тепличних умовах: вирощуємо зелень згідно нашого бізнес-плану

Уже багато аграріїв зрозуміли переваги вирощування продукції в теплицях. Незважаючи на те, що собівартість такого виробництва вище, ніж у відкритому грунті, вона поступово знижується завдяки розвитку агротехнологій.

Переваги ж тепличного господарства очевидні. Можливість отримувати урожай в цілорічному режимі дозволяє продавати його під час міжсезоння, коли ціни найвищі. Таким чином, порівняно високі початкові вкладення компенсуються більш високою прибутковістю бізнесу.

Як вже було сказано, тепличні господарства активно розвиваються в Україні. Однак більшість їх зосереджуються на вирощуванні помідорів і огірків. Ринок цих овочів поступово наповнюється, хоча до повного насичення ще досить далеко. Вітчизняна теплична продукція все ще покриває не більше 50% попиту. У найближче п'ятиріччя очікується збільшення обсягу цього ринку в 3-5 разів. Але не тільки овочі бажають бачити на своїх столах українці взимку. Не меншим попитом користуються листя салату.

Так як салату в вітчизняних теплицях приділяється недостатньо уваги, його доводиться імпортувати. І хоча в 2015 році обсяги поставок з-за кордону впали через зниження купівельної спроможності українців, вже з наступного року зростання імпорту салату відновилося.

Динаміка експорту-імпорту салату, тонн

За даними Держкомстату

Вихід на ринок тепличного господарства з вирощування салату дозволить частково замістити його імпортні поставки за рахунок більш конкурентної ціни і стабільно працювати на зростаючому ринку. Бізнес-план такого підприємства підготовлений аналітиками Pro-Consulting.

Тепличне господарство планується споруджувати на площі в один гектар. Найбільш підходять для цього центральні регіони нашої країни, м'яка зима і тепле літо яких сприяють максимальній врожайності.

Вирощені в теплицях зелень і салат будуть поставлятися в великі торгові мережі і спеціалізовані торгові точки. Пріоритетом є встановлення договірних відносин з великими дистриб'юторами столиці та інших мегаполісів країни.

Рентабельність продажів створеного тепличного господарства становитиме 31,1%, тобто кожне євро доходу буде містити більше 31 цента чистого прибутку. Відповідно до фінансових розрахунків по бізнес-плану, прибуток підприємства буде носити стабільний характер вже з першого року роботи.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: