Дата підготовки: | Вересень 2021 року |
Кількість сторінок: | 42, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 15 |
Таблиць: | 19 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting підготувала дослідження ринку тепличних овочів та зелені в Україні за 2018-6 міс. 2021 рр. В ході дослідження були вивчені тенденції на ринку, проведено підрахунок основних показників ринку за досліджуваний період (виробництво, імпорт, експорт) в розрізі вирощуваних в українських теплицях видів зелені й овочів, досліджена зовнішня торгівля на ринку (імпорт, експорт), визначені основні оператори і їх частки на ринку. Особливу увагу приділено ціноутворенню, асортименту на ринку і каналам збуту продукції. За результатами дослідження сформовано висновки, досліджена інвестиційна привабливість галузі.
Вирощування в закритому ґрунті останнім часом стає все більш популярним напрямком розвитку аграрного ринку завдяки своїй економічній вигідності і мінімізації ризику втрати врожаю через неконтрольовані (а саме погодні) умови. Діаграма 1 це підтверджує: площі закритого ґрунту в 2020 році зросли на 11,8% в порівнянні з 2019 роком. З 2000 року зростання відбулося більш ніж у два рази.
Вирощування в теплицях має великі перспективи в експорті, оскільки попит на овочі і зелень росте в зв'язку з трендом на здоровий спосіб життя. В Україні ж, незважаючи на зростаючі площі закритого ґрунту, вирощування в теплицях поки не особливо розвинене, частково з тієї причини, що, в порівнянні з вирощуванням у відкритому ґрунті, початок тепличного бізнесу вимагає великих інвестицій.
Щорічно населення країни споживає в середньому в розрахунку на одну людину близько 160 кг всіх видів овочів різного способу приготування і зберігання, або загалом 6,7-7,0 млн т. Якщо культура споживання овочів в Україні розвинена, вона є невід'ємною частиною традиційної української кухні, то споживання зелені розвинене набагато менше. Українці вживають зелені в вісім разів менше, ніж у Словаччині, де її споживають в п'ять разів менше, ніж в середньому по Європі. Експортних поставок з України мінімальна кількість. При цьому зелень у європейських супермаркетах коштує приблизно в чотири рази дешевше в будь-який час року, ніж у вітчизняних. Тому українці вітамінізуються за рахунок більш дешевих овочів. Таким чином, приходимо до того, що 98% площ закритого ґрунту використовуються під вирощування овочів, а решта 2% припадають на зелень і ягоди.
Проблеми ринку тепличних овочів і зелені
• Собівартість виробництва продукції: вимагає первинних вкладень в устаткування, а в подальшому сильно залежить від вартості електроенергії.
• Технологія виробництва продукції: застаріле обладнання потребує оновлення, сучасні технології, в свою чергу, дають більш якісний продукт і наближають за смаковими якостями продукцію якомога більше до овочів і зелені з відкритого ґрунту.
• Велика частка тіньового ринку.
• Відсутність достатньої державної підтримки.
• Відсутність сучасних технологій зберігання, пакування та транспортування.
• Обмежена кількість сховищ.
Фактори впливу на ринок овочів
• Попит на продукцію.
• Технологія виробництва.
• Купівельна спроможність населення.
• Розвиток культури правильного харчування.
• Погодні умови як фактор впливу на врожай продуктів-замінників - продукції з відкритого ґрунту.
• Наявність належних умов зберігання і транспортування продукції.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку тепличного вирощування продукції (фактори впливу, проблеми розвитку) в Україні
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2019-6 міс. 2021 (вирощування + імпорт - експорт)
1.3. Сегментація і структурування ринку (за видами, оцінка тіньового ринку)
2. Виробництво і динаміка вирощування овочів і зелені в 2019-6 міс. 2021 рр. (Оцінка)
2.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках і в вартісних показниках тепличної продукції за видами (зелень і овочі)
2.2. Частки компаній, що займаються цілорічним вирощуванням
3. Основні оператори ринку (виробники, імпортери, дистриб'ютори мереж)
3.1. Перелік основних операторів ринку і їх опис
3.2. Структурування операторів (по культурам, спеціалізації, регіонально)
3.3. Частки ринку основних операторів ринку
4. Зовнішня торгівля зеленню і овочами
4.1. Експорт тепличної зелені і овочів з України в 2019-6 міс. 2021 рр. (Обсяги, структура, географія, частки експортерів)
4.2. Імпорт тепличної зелені і овочів в Україну в 2019-6 міс. 2021 рр. (Обсяги, структура, географія, частки імпортерів), виділення ТМ, які імпортують цілий рік
5. Ціна і ціноутворення на ринку
5.1. Середні поточні ціни на продукцію (роздрібні і оптові ціни)
5.2. Фактори ціноутворення на ринку. Націнки дистриб'юторів і роздрібних мереж. Найбільші дистриб'ютори (на підставі фінансової звітності підприємств)
6. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
7. Асортимент продукції, представлений на ринку (види продукції, упаковка)
8. Висновки. прогнозні показники
8.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
8.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2021-2023 рр.
8.3. Рекомендації з розвитку на ринку
9. Інвестиційна привабливість галузі
9.1. SWOT-аналіз для виходу нового гравця на ринок
9.2. PESTLE-аналіз факторів впливу на ринок
9.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку
1. Розрахунок ємності ринку тепличних овочів і зелені в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні, тис. Т
2. Розрахунок ємності ринку тепличних овочів і зелені в 2019-6 міс. 2021 рр., В грошовому вираженні, млн. Дол. США
3. Динаміка вирощування овочів і зелені в теплицях за видами в 2019-6 міс. 2021 роки, в натуральному вираженні, тис. Т,%
4. Динаміка вирощування овочів і зелені в теплицях за видами в 2019-6 міс. 2021 роки, в грошовому вираженні, млн. Дол. США,%
5. Частки виробників тепличних овочів і зелені в Україні в 2020 р, в натуральному вираженні, тис. Т,%
6. Основні виробники та імпортери тепличних овочів і зелені в Україні
7. Основні дистриб'ютори овочів і зелені в Україні
8. Сегментація основних виробників і імпортерів на ринку за видами культур і регіонах
9. Частки ринку основних операторів ринку тепличних овочів і зелені в Україні в 2020 р, в натуральному вираженні, тис. Т,%
10. Топ-10 торгових марок, що займаються цілорічним вирощуванням, в імпорті овочів і зелені в Україну в 2019-6 міс. 2021 рр. і види їх продукції, які завозить Україна
11. Роздрібні ціни на овочі та зелень в розрізі видів станом на вересень 2021 року, із ПДВ, грн. / Кг
12. Оптові ціни на овочі та зелень в розрізі видів в 2019-9 міс. 2021 рр. (За наявністю даних), за станом на вересень 2021 року, із ПДВ, грн. / Кг
13. Ціни досліджуваної продукції у найбільших дистриб'юторів і середня націнка, станом на вересень 2021 року, із ПДВ, грн. / Кг
14. Переваги і недоліки деяких каналів збуту овочів і зелені
15. Асортимент продукції на ринку тепличної зелені і овочів
16. SWOT-аналіз ринку тепличних овочів і зелені
17. PESTLE-аналіз ринку тепличних овочів і зелені
18. Сегментація ринкових ризиків
19. Карта ризиків ринку тепличних овочів і зелені України
1. Динаміка площ закритого грунту, використовуваних для рослинництва, а також площ закритого грунту під овочі в Україні в 2019-2020 рр., Тис. Га
2. Сегментація ринку тепличних овочів і зелені в Україні в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні,%
3. Середньорічний курс долара в 2019-6 міс. 2021 рр., Грн.
4. Динаміка експорту овочів і зелені з України в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні, тис. Т
5. Динаміка експорту овочів і зелені з України в 2019-6 міс. 2021 рр., В грошовому вираженні, млн. Дол. США
6. Структура експорту овочів і зелені з України в 2019-6 міс. 2021 рр. за видами, в натуральному вираженні,%
7. Географічна структура експорту овочів і зелені з України в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні,%
8. Частки експортерів овочів і зелені з України в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні,%
9. Динаміка імпорту овочів і зелені в Україну в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні, тис. Т
10. Динаміка імпорту овочів і зелені в Україну в 2019-6 міс. 2021 рр., В грошовому вираженні, млн. Дол. США
11. Структура імпорту овочів і зелені в Україну в 2019-6 міс. 2021 рр. за видами, в натуральному вираженні,%
12. Географічна структура імпорту овочів і зелені в Україну в 2019-6 міс. 2 021 рр., В натуральному вираженні,%
13. Частки імпортерів овочів і зелені в Україну в 2019-6 міс. 2021 рр., В натуральному вираженні,%
14. Канали збуту овочів і зелені
15. Прогнозна місткість ринку тепличних овочів і зелені в 2021-2023 рр., В грошовому вираженні, млн. Дол. США