Ринок продуктів харчування в Україні аналізувався компанією Pro-Consulting у серпні 2021 року. Маркетингове дослідження ринку включає обсяги виробництва, зовнішньої торгівлі та споживання наступних видів продукції:
Готовий аналіз ринку продуктів харчування в Україні містить прогноз його показників на період 2021-2025 років, його можна придбати на сайті компанії.
Моніторинг ринку продуктів харчування в Україні дозволив отримати таку інформацію щодо сегментів, що досліджувались:
1. Сири тверді та плавлені, сирний продукт
На ринок сиру в Україні період 2018-2020 років мали суттєвий негативний вплив низка зовнішніх факторів, що призвело до скорочення експорту та збільшення імпорту цього виду продукту харчування. Головними такими факторами стали:
Постачання українських сирів та сирних продуктів до Російської Федерації дозволили нашій країні 15 років тому увійти до числа найбільших світових експортерів сиру. Здійснюючи програму імпортозаміщення та у відповідь на санкції, Росія поступово обмежувала закупівлі в Україні, і в результаті повністю закрила свій ринок кілька років тому.
Також прочитайте огляд ринку рослинного молока в Україні
Завдяки укладенню нерівноправного договору про вільну торгівлю з ЄС, європейські сири майже не обкладаються митом при імпорті до нашої країни, тоді як українська сирна продукція не має квот на безмитні постачання у західному напрямку.
Переведення виробництва сирів на стандарти Євросоюзу значно збільшує собівартість продукції, що у поєднанні з високими маркетинговими витратами знижує її конкурентоспроможність.
Ознайомтеся зі структурою готового прогнозу показників ринків продуктів харчування в Україні у 2021-2025 роках
2. Пакетована вершкове масло, спреди
Аналіз ринку продуктів харчування в Україні в сегменті вершкового масла та спредів показує, що у 2020 році стався обвал як виробництва, так і експорту цих видів продукції. Так, продаж за кордон вершкового масла зменшився у натуральному вираженні на 30,3% порівняно з 2019-м, а спредів – на 65,5%.
Головними факторами впливу на зовнішню торгівлю в цьому сегменті були:
3. Сухе знежирене молоко
У цьому сегменті також зафіксоване зниження обсягу експорту та збільшення імпорту у 2020 році порівняно з 2018-м. Цьому сприяли:
Ринок громадського харчування Києва – почитайте огляд
4. Квас
Ринок квасу в Україні орієнтований переважно на внутрішнє споживання. Водночас експорт цього напою здійснюється до Білорусі, Німеччини, Молдови. У 2020 році він склав 5,9 тис. тонн, що на 20,6% менше за аналогічний показник 2018 року.
Аналіз ринку продуктів харчування в Україні загалом свідчить про те, що виробничі показники у 2020 році впали за всіма продуктовими позиціями за винятком сухого молока та плавленого сиру.
Вам знадобиться огляд ринку кондитерських борошняних виробів в Україні
Можливо, вам також знадобиться огляд ринку мікрозелені та зелені в Україні
Більшість з видів продуктів, що розглядались, залежать від стану справ у молочній галузі України, а вона в період, що досліджувався, перебувала в стані стагнації під впливом наступних негативних факторів:
На сайті доступний готовий аналіз ринку молочної продукції в Україні (2019 рік) – ми можемо актуалізувати його за вашим запитом
Повну інформацію про сфери бізнесу та прогноз їх розвитку на середньострокову перспективу можна отримати з матеріалів маркетингового дослідження ринку продуктів харчування в Україні, розміщеного у магазині готових проектів компанії Pro-Consulting.
Ринок ковбасних виробів в Україні – прочитай аналітичний огляд