Неквапливі підопічні, які дають швидкий прибуток: про створення в Україні  ферми равликів

Неквапливі підопічні, які дають швидкий прибуток: про створення в Україні ферми равликів

Виноградного равлика поки не часто зустрінеш в меню жителів України. Тим часом, цей морепродукт, який навчився жити на суші, дуже популярний на світовому ринку.
Попит на виноградних равликів в Західній Європі і Азії вже давно випереджає пропозицію і, за оцінками експертів, не буде задоволений в найближчі 10 років. На даний момент в світі продається 420-450 тис. тонн цих молюсків на приблизно $ 12 млрд. З них, 15% вирощуються на спеціальних фермах, а решта збираються в природних умовах.
Лідером серед покупців равликів є Китай з часткою більше 40% від світового імпорту. За ним слідують європейські країни, що славляться своєю екзотичною кухнею - Франція, Італія. Детальніше географічна структура імпорту равликів показана на діаграмі.

Рисунок. Географічна структура світового імпорту равликів,%

* Дані сайту touchstonesnailfranchise.com

Україна також знаходиться в світовому равликову тренді. Вітчизняні підприємці вже включилися в процес постачання гурманів цим делікатесом. Експорт равликів з нашої країни виріс за 4 роки більш ніж на два порядки, з 3 тонн в 2013 році до 343,5 тонн за підсумками трьох кварталів 2017 року. Право поставляти виноградних равликів в Євросоюз вже отримали п'ять українських виробників.

Рисунок. Динаміка експорту равликів з України, тонн

* Дані операторів ринку

Крім наявності постійно зростаючого попиту на світовому ринку, вирощування равликів має ряд переваг перед іншими видами тваринництва.

Рисунок. Переваги вирощування равликів

Даним бізнесом в Україні вже займаються десять компаній, але без власної лінії доробки продукції і прямого доступу до споживача їх діяльність не дуже ефективна. Вони продають равликів в основному в живому вигляді, тоді як на світовому ринку близько половини обсягу даного товару поставляється на продаж в замороженому стані.
З огляду на вищевикладене, фахівцями Pro-Consulting розроблений бізнес-план створення раликової ферми продуктивністю до 2 тонн молюсків на рік.
Для реалізації плану будуть потрібні грошові вкладення в сумі € 50 тис. З них, 32,3% буде витрачено на будівництво виробничої будівлі, 20% - на придбання землі, 15% - на поповнення оборотного капіталу, 9,7% - на прокладку інженерних комунікацій , 4,37% - на закупівлю вольєра для равликів, по 2,5% - на придбання пластикових боксів і металевих стелажів і 0,8% - на закупівлю початкового маточного стада.
У підготовленому бізнес-плані наведені докладні розрахунки ефективності роботи майбутнього підприємства, а також рекомендації по вирощуванню равликів і збереженню товарного вигляду.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: