На базі результатів дослідження світового ринку глибокої переробки кукурудзи, аналітиками компанії Pro-Consulting, на замовлення ділового онлайн видання InVenture, була підготовлена оглядова стаття з даного ринку.
Інтерес до кукурудзи в діловому середовищі пояснюється ключовою роллю, яку вона сьогодні відіграє в справі забезпечення населення нашої планети продовольством, виробництві біопалива, паперу і деяких інших необхідних людям продуктів.
Валовий збір кукурудзи в світовому масштабі склав в минулому році 1,169 млрд т - більше ніж будь-якої іншої зернової культури, при цьому, в останні роки глобальний урожай кукурудзи стабільно збільшувався на 3,1% в рік.
Куди ж використовується вся ця величезна маса кукурудзи? Більше половини світового збору йде на корми для сільськогосподарських тварин. Щоб там не казали послідовники вегетаріанства, а світовий попит на м'ясо зростає разом зі зростанням доходів і чисельністю населення в азіатських і латиноамериканських країнах. Наприклад, в Китаї, за прогнозами експертів, обсяг м'ясного ринку буде підвищуватися на 8% в рік в середньостроковій перспективі. Не випадково перша трійка виробників кукурудзи - США, Китай і Бразилія - одночасно є власниками майже 50% світового поголів'я великої рогатої худоби.
Другим за обсягом напрямком використання кукурудзи є її глибока переробка. Фундаментальний проміжний продукт переробки кукурудзи - це крохмаль, а вже він служить сировиною для подальшого виробництва. З крохмалю, зокрема, отримують надпопулярний в США кукурудзяний сироп. Починаючи з 70-х років минулого століття цей сироп став активно витісняти цукор та інші підсолоджувачі. В даний час він займає близько 55% відповідного ринку. Кукурудзяний сироп активно використовується при виготовленні американських солодких напоїв і кондитерських виробів. Нещодавно він почав експортуватися і в інші країни, перш за все в Мексику.
Експортний консалтинг як послуга
Ще одним важливим похідним кукурудзяного крохмалю є біоетанол - на його випуск використовується близько 15% світового збору кукурудзи, а в США - 34%.
Очікується, що попит на біоетанол в середньостроковій перспективі буде динамічно зростати, що стане додатковим стимулом для ринку кукурудзи та продуктів її переробки.
Ну, і третім за обсягом напрямком переробки кукурудзи в світі є виробництво борошна для подальшого його використання у виробництві продуктів харчування: хліба, макаронів, кондитерських виробів та ін. В цьому секторі переробки кукурудзи в даний час лідирують європейські країни, такі як Німеччина і Великобританія, однак, найбільшою динамікою росту в даному напрямку відрізняється азіатський регіон.
Готові аналізи ринків галузі с/г та АПК
Як прогнозує Pro-Consulting в статті для InVenture, можна очікувати подальшого розвитку цієї галузі агропромислового виробництва в глобальному масштабі в доступній для огляду перспективі.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: