Україна має хороші шанси зайняти значну нішу в галузі вирощування ягід на світовому ринку. Для цього наша країна має всі умови: сприятливий клімат, наявність традицій і фахівців, низька собівартість виробництва. Найбільше в Україні збирається вишні, за нею йдуть черешня, полуниця і малина.
Серед регіонів лідерами галузі є Житомирська, Київська і Донецька області.
В даний час вітчизняне садівництво все ще сильно залежить від стану внутрішнього ринку і купівельної спроможності населення. Через це криза 2014-2015 років сильно вдарила по ягідній галузі, що призвело до скорочення насаджень і валового збору.
Тому розширення поставок українських ягід на міжнародний ринок додасть велику стійкість даного виду агробізнесу і принесе додатковий прибуток його учасникам. Сьогодні є непогані передумови для успішного розвитку експорту ягід з України. Перш за все, це зростання світового попиту на них. Ягоди і продукцію з їх додаванням все більше споживачів прагнуть вживати цілий рік. Цьому сприяє поширення ідей здорового харчування. Причому, більшу цінність мають так звані «органічні продукти», тобто вирощені без застосування хімії. Українські виробники ягід цілком можуть увійти в цю категорію.
Ще одним драйвером розвитку ягідного виробництва в нашій країні є збільшення попиту на види, які вважаються нішевими, такі як лохина, ожина, журавлина, кизил, брусниця. Саме ці культури стають точками зростання галузі.
Для успішної реалізації експортного потенціалу, що накопичився важливо не тільки виростити продукцію, а й підготувати її до зберігання, транспортування та продажу. Свіжі ягоди мають властивість швидко псуватися. Тому їх заморозка є вирішенням проблеми доступу до віддаленого споживача і продажів в міжсезоння. З цієї причини експорт ягід в замороженому стані зростає вражаючими темпами. Так, в 2016 році це зростання склало 56%.
Поки в Україні переважає статичний метод заморозки ягід, хоча більш кращою є шокова заморозка. Але обладнання для останньої коштує дорожче, і для його роботи потрібне постійне завантаження продукцією. Тому перехід галузі на шокову заморозку залежить від збільшення збору ягід та розширення експортних обсягів. Потужності для забезпечення цього процесу вже з'являються. Так, в 2017 році стали до ладу два комплекси шокової заморозки в Тернопільській (ТОВ «Україна») і Житомирській (ТОВ «Українська ягода») областях.
Таким чином, майбутнє українського ринку ягід залежить як від стану внутрішнього ринку, так і успішного нарощування поставок за кордон.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: