Її хоч їж, хоч пий, хоч маж: представляємо бізнес-план організації підприємства з вирощування обліпихи

У міру того, як в нашому побуті збільшується частка штучної хімії, люди все більше починають цінувати натуральні компоненти. Це проявляється в зростанні ринків органічної сільськогосподарської продукції, екологічно чистих ягід, природних ефірних олій для парфумерних та фармацевтичних засобів.

Оскільки наша країна має гарні умови по вирощуванню всієї цієї органіки, цією перевагою необхідно користуватися і організовувати відповідні виробництва. Можна, наприклад, зайнятися вирощуванням обліпихи, яка є мультипродуктом - це і ягода, і сировина для натуральних лікарських і косметичних препаратів. Тому збут обліпихи охоплює ці два зростаючих сегмента ринку. Не випадково за п'ять років, з 2012-го по 2017-й, обсяг світового споживання обліпихи виріс на 40%, з $ 12,9 млрд до $ 18 млрд. З них, $ 1 млрд склав ринок обліпихи в свіжому вигляді, а $ 17 млрд - її похідних.

Найціннішим продуктом обліпихи є ефірна олія. Вартість 100-мілілітрової бульбашки в Європі сягає 75 доларів. Та й на внутрішньому ринку його можна вигідно продати.

Свіжі і заморожені обліпихові ягоди також користуються попитом у виробників продуктів харчування. З них варять варення, роблять компоти, муси, сиропи, вичавлюють сік, який потім додають в різні корисні напої.

Українські фермери тільки починають розуміти всю вигоду вирощування обліпихи, тому сьогодні ще зберігається сприятлива ситуація для того, щоб зайняти частину цієї прибуткової ринкової ніші в нашій країні. У цьому допоможе бізнес-план вирощування обліпихи, підготовлений аналітиками Pro-Consulting.

Проект передбачає організацію обліпихового саду на площі 10 га, а також будівництво інфраструктури для заморозки і зберігання отриманого врожаю. Витрати по проекту складуть $ 500-550 тис., 40% з яких підуть на закупівлю техніки і обладнання.

Для того, щоб отримати урожай вже на другий рік існування господарства, передбачається закупити 2-х річні саджанці, яких необхідно 1,5-1,7 тис. на гектар. Так як рослина дводомна, на 8-12 «жіночих» рослин будемо висаджувати одну «чоловічу», що дозволить створити найкращі умови для запилення.

Для догляду за садом і переробки врожаю необхідно буде найняти 16 працівників, 10 з яких - сезонні.

Таким чином ми зможемо оптимізувати розмір фонду оплати праці і не нести зайвих витрат.

Основний дохід підприємство буде отримувати від продажу заморожених ягід, але частину врожаю планується реалізовувати і в свіжому вигляді відразу після збору.

Першу товарну партію обліпихи можна буде отримати вже на другий рік після посадки, коли саджанці приживуться і підростуть. Початковий дохід буде невеликим - близько $ 170 тис., але в міру дорослішання обліпихових кущів він буде збільшуватися і на піку досягне $ 800 тис. на рік.

Даний бізнес потенційно дуже добре масштабується як шляхом збільшення площі посадок, так і додаванням виробничих ліній для більш глибокої переробки ягід, однак для цього необхідна попереднє пропрацювання деталей в рамках нового бізнес-плану.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: