Зокрема потребують допомоги: створення підприємства по зберіганню зерна актуально і вигідно

В останні роки врожаї зернових в Україні зросли і стали перевищувати 60 млн тонн на рік. Але недостатньо виростити хороший врожай, більш важливо забезпечити його зберігання для того, щоб він зберіг товарні властивості до моменту переробки або найбільш вигідною кон'юнктури цін для продажу. Через недостатність в Україні потужностей для зберігання і переробки щорічні втрати врожаю зернових доходять до 25%.
Згідно даних Аграрної біржі, в Україні діє 753 елеватора, що забезпечують одноразове зберігання майже 33,5 млн т зерна. Якість існуючих елеваторів не відповідає сучасним потребам аграрного сектора України. 80% наявних потужностей потребують модернізації. Понад рік дозволяють зберігати врожай менше половини елеваторів, інші можуть забезпечити збереження зерна на термін не більше трьох місяців.
Недостатність і зношеність фондів зберігання зернових обумовлює гостру необхідність в будівництві сучасних потужностей зерносховищ загальним обсягом до 15 млн тонн.
Керуючись результатами аналізу ринку, фахівці компанії Pro-Consulting провели необхідні розрахунки і склали бізнес-план створення підприємства зі зберігання зерна.
При його написанні аналітики враховували такі чинники ринку зерносховищ:
• інвестиції в будівництво елеваторів мають довгостроковий характер з нормою рентабельності 20-25%;
• вартість будівництва сховища становить $ 200-300 за планову тонну зберігання;
• ціна послуг зберігання зерна на приватних елеваторах в 2009-2012 роках збільшувалася на 30% щорічно;
• час будівництва зерносховищ зменшується, і становить 7-8 місяців;
• середній термін окупності проекту зі створення елеватора - 5-7 років, мінімальний - 4 роки.
Планом передбачається створення елеватора потужністю 50 тис. тонн одночасного зберігання, сертифікованого за стандартами ЄС. Дане підприємство буде надавати послуги з приймання, очищення, сушіння, зберігання зерна з відповідними вантажно-розвантажувальними роботами з ним.
Для зберігання будуть вибиратися культури з високим попитом на світовому ринку з урахуванням тенденції до збільшення квот поставок українського зерна в Євросоюз, а саме - ріпак, пшениця, ячмінь, соя, кукурудза.
Дуже важливо для успішного функціонування підприємства правильно вибрати його місце розташування. Для розміщення зерносховища важливо враховувати:
• площа посівних площ і врожайність зернових;
• присутність в районі інших зерносховищ;
• зручність під'їзних шляхів, зокрема, наявність залізничної гілки;
• можливість придбання або оренди необхідної земельної ділянки.
Для реалізації проекту будуть потрібні інвестиції в розмірі $ 11 млн. З цієї суми більше половини (55-60%) буде витрачено на будівельні роботи. Купівля і налагодження устаткування займе 30-35% вкладається суми. На прокладку залізничної колії буде потрібно ще 5% від обсягу інвестицій.
Витрати в обсязі 5-10% від загальної суми підуть на отримання дозвільної та розробку містобудівної документації, інші проектні роботи і підведення необхідних комунікацій.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: