Світовий ринок кави в останні роки динамічно розвивається. Позитивний вплив на нього справили результати двох масштабних досліджень про вплив кавових напоїв на організм людини. У першому брало участь понад півмільйона людей з десяти європейських країн, а в другому - майже 200 тис. осіб, велика частина яких були афроамериканці. Хоч ці дослідження проводилися на різних континентах, але їх висновки виявилися схожими і переконливими. Було встановлено, що у людини, яка випиває дві-три чашки кави щодня, на 18% менший ризик смерті, ніж у тієї, хто іі зовсім не п'є. Тому багато з тих, хто побоювався шкоди від кави для свого здоров'я, змогли відкинути свої страхи і спокійно пити напій, що бадьорить, в зв'язку з чим світовий обсяг їі споживання зріс.
Раз ви читаєте це матеріал, вам також знадобиться аналітика ринку продукції для кав'ярень України
Як відомо, кава в Україні не росте, тому цей продукт до нас імпортується. Той, хто регулярно п'є каву, майже точно пробував напій, зроблений із зерен в Бразилії. Це латиноамериканська держава ось вже понад півтора століття тримає пальму першості по поставкам зерен кави на світовий ринок. У минулому році бразильська частка на ньому становила більше третини. А якщо додати ще й виробництво інших країн цього регіону, зокрема, такого великого учасника ринку, як Колумбія (8,8%), то в сумі Південна Америка дає світу близько 45% всієї кави, в основному це смачна і ароматна арабіка.
Інший вид кави - міцна робуста імпортується до нас переважно з Азії. Тут в лідерах В'єтнам з часткою в світовому виробництві 18,5%. Сусіди доводять частку регіону на глобальному кавовому ринку до 30%.
Також рекомендуємо почитати про маркетингове дослідження ринку кави в Україні
На третіх ролях у виробництві кави сьогодні знаходиться його батьківщина - Африка. Тут добре ростуть обидва види кави. Лідер регіону - Ефіопія забезпечує лише близько 5% світового ринку. Хоч кави на африканському континенті росте більш ніж в 30 країнах, політична і економічна нестабільність не дозволяє розвинути його виробництво.
Якщо ви шукайте нових закупівельників або постачальників, рекомендуємо провести дослідження ринку
За даними останніх п'яти років, найвдалішим для виробників кави був 2015 рік. Він ознаменувався зростанням врожаю як арабіки, так і робусти, в порівнянні з 2014-м. У 2016 році виробництво арабіки ще більше збільшилося, а робусті зашкодила посуха у В'єтнамі та Індонезії. У минулому році спостерігалася зворотна картина - виробництво робусти зросло до рівня 2014 року, а арабіки зібрали менше, в основному через неврожай в Колумбії.
Зерна кави долають чималий шлях, перш ніж потрапити в нашу чашку. Це воістину глобальний продукт - його вирощують в одному регіоні світу, обсмажують і упаковують в іншому, а остаточний вигляд і смак напій приймає в кавовій машині, встановленій у вашій квартирі або кав'ярні неподалік.
У нас на сайті доступний до покупки готовий аналіз ринку кави зернової обсмаженої і меленої в Україні
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: