Україна - сільськогосподарська країна, що відрізняється високою врожайністю овочів і фруктів. Споживання свіжих овочів в нашій країні характеризується сезонністю. В середньому, українець споживає 1 центнер овочів щорічно. У Європі цей показник в 1,6 рази вище, а лідером з тепличного виробництва є Нідерланди. У цій країні 60% теплиць відведені під вирощування квітів (в Україні цей показник становить 19%), в нашій же країні 79% теплиць відведені під вирощування овочів, а 21% займають гриби і фрукти.
Малюнок. Динаміка виробництва овочів закритого грунту
За даними Держкомстату,
1 дані за 2013-2016рр. наведено без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим ,. Севастополя і частини зони проведення антитерористичної операції
Ринок тепличних культур України. 2019 рік
До основних тенденцій тепличного виробництва в нашій країні відносять:
• збільшення тепличних площ;
• збільшення врожайності продукції;
• модернізація використовуваних теплиць;
• активна робота по виведенню нових сортів;
• натуралізація вирощуваної продукції.
Поява останнього пункту пов'язана з популяризацією здорового способу життя, який включає споживання свіжих овочів і фруктів багатих кислотами, каротиноїдами, пектином та іншими корисними речовинами.
Виходячи з викладених вище факторів, можна говорити про доцільність створення в нашій країні тепличного бізнесу.
Бізнес-план тепличного комплексу по вирощуванню салату
Якщо планується створити невелику сезонну теплицю, то приблизні інвестиції в проект складуть $ 50 за 1 кв. м. Доцільною є організація тепличного комплексу з крапельним зрошенням площею 100 кв. м.
Полікарбонатні або позасезонні скляні теплиці можуть займати кілька гектарів землі. Полікарбонат більш надійний і довговічний, крім того, зведення подібної теплиці не вимагає фундаменту. Ціна такого проекту може коливатися в межах від $ 1,5 до $ 4,0 млн, не враховуючи витрат на покупку або оренду землі. Подібне розходження в цінах обумовлено можливостями комп'ютеризації комплексу та використання енергоефективного обладнання. Термін окупності залежить від складності самого проекту і може складати від 1 року до 3-6 років.
Про бізнес-ідею вирощування батату
За умови використання позикових коштів для будівництва теплиці, необхідно скласти грамотний бізнес-план, в якому буде прописано все: від вибору вирощуваних культур до технологій і докладного опису ходу запуску підприємства.
Перевага невеликих тепличних комплексів - відсутність необхідності оформлення дозвільних документів. Досить мати довідку про право власності на земельну ділянку. Для найму працівників необхідно зареєструвати ПП або іншу форму власності (наприклад, агропідприємство).
Вибираючи регіон для майбутнього тепличного комплексу, варто орієнтуватися на варіант «південна частина країни, більш високі витрати на доставку», а не на «північна частина України, близько розташовані споживачі». Одну з ключових ролей при виборі локації майбутнього підприємства відіграють витрати на газ. Варто також враховувати можливості водопостачання, оскільки для поливу необхідно використовувати тільки чисту воду. Крім того, необхідно врахувати, що для вирощування помідорів важливий грунт, що насичений мікроелементами.
Готовий бізнес-план тепличного комплексу по вирощуванню томатів
Рентабельною є організація тепличного комплексу недалеко від великих міст, де показники споживання свіжих овочів високі. Збувати продукцію можна великим торговельним мережам, закладам сегмента HoReCa, інтернет-магазинам продовольчих товарів, переробним підприємствам.
Цілорічний ринок свіжих овочів в Україні тільки формується, а рівень задоволеного попиту не перевищує 50%. Якщо нове підприємство зможе стати надійним постачальником, воно гарантовано займе своє місце на цьому ринку.
Бізнес-план на замовлення (UNIDO)
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: