Прибуток з кожного куща: вирощування обліпихи згідно нашого бізнес-плану приречене на успіх

Виробництво ягід в Україні поступово набирає обертів після спаду, викликаного кризою. Багато агропідприємства вирощують популярні і затребувані полуницю, малину, смородину. Найбільш заповзятливі і далекоглядні приділяють увагу і так званим нішевим культурам. Це ягоди, які менше представлені на ринку, тому в даних сегментах нижче рівень конкуренції між виробниками і вище ціна продукції.

Про результати аналізу ринку ягід в Україні

До нішевих ягід в нашій країні належить і обліпиха. Вона поки що порівняно мало поширена в українських садах, але варта уваги вітчизняного агробізнесу, оскільки попит на цю ягоду зростає. Обсяг міжнародного ринку обліпихи збільшився з 2012 року на 40%. Вона використовується в харчовій, медичній промисловості, косметології. У 2017 році продуктів з обліпихи було вироблено на $ 17 млрд.

Найбільш популярним продуктом на ринку є ефірне масло з обліпихи. Залежно від якості, його ціна в Європі знаходиться в межах 45-75 доларів, а в Україні - 350-2000 гривень за 100 мл. Незважаючи на високий попит, виробництво масла в нашій країні в останні роки скорочувалося через його складність і підвищення цін на обладнання. Стабілізація економічної ситуації в Україні сприяє підвищенню рентабельності випуску цього та інших продуктів з обліпихи, а значить буде збільшуватися потреба в ягодах і на внутрішньому ринку.

Прочитайте про бізнес-план вирощування журавлини

Аграріям, які вирішать зайнятися вирощуванням обліпихи, необхідно враховувати особливості роботи з цією культурою. Поряд з позитивними моментами, тут є і негативні.

Плюси і мінуси вирощування обліпихи:

Фахівцями Pro-Consulting зроблені необхідні розрахунки і бізнес план створення агропідприємства, що спеціалізується на вирощуванні обліпихи. Передбачено її вирощування на площі 10 га та реалізація отриманого врожаю на внутрішньому ринку в свіжому і замороженому вигляді.
Найбільш важливим для успішної діяльності підприємства є вибір ділянки з оптимальним складом грунту. Він не може бути кислим з близьким розташуванням грунтових вод. Сама ділянка повинна добре висвітлюватися і бути захищеною від вітру. Важливими є наявність можливості поливу рослин і розвинена транспортна інфраструктура району розташування.
У бізнес-плані о є алгоритм отримання максимального врожаю завдяки оптимальному використанню добрив і засобів захисту рослин. Враховано також двудомність обліпихи і різна врожайність кущів різного віку. Закупівля дворічних саджанців дозволить отримати першу продукцію вже на другий рік реалізації проекту.

Готовий бізнес-план вирощування обліпихи

Відповідно до фінансових розрахунків по бізнес-плану, всі вкладені в вирощування обліпихи кошти повернуться до інвестора у вигляді прибутку протягом чотирьох років (45,4 місяці) з урахуванням дисконту.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: