Наближається найважливіше християнське свято - Воскресіння Христове або Великдень. Традиції його святкування освячені віками і тому дотримуються більшістю населення України, незалежно від ставлення до релігії в цілому. Незмінним атрибутом Великодня є святковий стіл, один із головних елементів якого є паска.
Господині печуть паски безпосередньо перед святом, але не у всіх є для цього час і можливості, особливо в великих містах. Завдяки цьому, в українських пекарів є короткий період, коли вони можуть заробити на продажу пасок. Пік попиту на них починається за тиждень перед святом і триває тиждень після нього - до поминальних днів.
Хоча рецепт пасок є класичним, на ринку можна зустріти вироби з різними варіаціями. Особливо це характерно для продукції невеликих пекарень. Для різноманітності смаку, в тісто можуть додаватися цедра лимона, різні солодкі спеції (кориця, бадьян, кардамон). Вегетаріанці знайдуть паски без яєць і дріжджів. На замовлення можна придбати і сирні паски.
Сімейні пекарні сміливо експериментують і з начинкою пасок. Крім традиційних родзинок і цукатів, застосовують сушені журавлину і вишню, мигдаль, гарбузове насіння, фісташки. Трапляються і зовсім екзотичні варіанти, такі як лавандово-фундучні паски. Великий простір для творчості у пекарів у області прикраси пасок.
Багатьом недостатньо зробити просту цукрову верхівку. Тому для любителів різноманітності є варіанти з шоколадом, заварним кремом і навіть з сиром Філадельфія. Поверх покриття можуть викладатися різнокольорові посипання, шоколадні букви, солодкі намистини і квіти, фрукти і ягоди.Можна зустріти у продажу і еквівалентну святковій пасці імпортну продукцію. Наприклад, досить популярна у нас італійська випічка панеттоне. В її складі цукати і сухофрукти, а також алкоголь, за рахунок чого тісто стає повітряно-пористим.
Крім міні-пекарень, паски випікають і великі хлібозаводи, а також пекарні при торгових мережах. В основному це найпопулярніші класичні паски вагою від 0,13 до 2,5 кг.
В останні роки відзначається деяке скорочення виробництва пасок до великодніх свят. На даний ринок впливають ті ж негативні чинники, що і на інші продовольчі сегменти. Це і скорочення кількості населення, і падіння його купівельної спроможності, і велика частка тіньового продажу.
Особливістю ринку великодніх пасок є строгі тимчасові рамки попиту. Після закінчення свят і поминальних днів інтерес покупців до них пропадає. Тому виробникам і продавцям важливо правильно розрахувати кількість продукції, яку вони зможуть реалізувати. Це дозволить використовувати передсвятковий сплеск попиту найефективніше і позбавить від проблеми переробки нерозпроданих пасок.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: