Дата підготовки: | Березень 2018 року |
Кількість сторінок: | 4, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 2 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Приготування пасок - це вікова традиція, якої і зараз дотримується багато українців. Рецепти випічки трохи відрізняються в кожній родині, передаючись від покоління до покоління, вони змінюються під впливом розвитку харчової промисловості, доступності інгредієнтів і трансформації смаків населення України. Однак вироби промислового виробництва теж мають високий попит, особливо у великих містах. Споживачі відмовляються від самостійного приготування пасок на користь покупки готових з різних причин: у когось не вистачає часу, у когось - кулінарної майстерності, хтось в принципі надає перевагу готовій продукції. Таким чином, паски є важливим і прибутковим сегментом для виробників хлібобулочних виробів, оскільки за святковий продукт споживачі готові заплатити більше, ніж за продукт щоденного споживання.
Паски - це продукція з максимально вираженим сезонним фактором. Основний обсяг покупок припадає на кілька днів перед православною Пасхою, а також перед поминальними днями, які слідують за нею.
Хоча паски є традиційною випічкою з усталеними рецептами, проте останнім часом можна знайти найрізноманітніші варіації. Кожна невелика пекарня має свій рецепт випічки і свій стиль прикрашання пасок. Так, в тісто додають цедру лимона і апельсина, солодкі спеції (кориця, кардамон і т.д.), а вегетаріанські кафе-пекарні пропонують випічку без яєць і дріжджів.
У продажу також представлена імпортна продукція. Одним з найпопулярніших еквівалентів паски є панеттоне - італійська випічка, в яку додають цукати, сухофрукти, а також алкоголь, через що структура тіста виходить більш пористою.
Обсяги виробництва пасхальної випічки невеликі, що обумовлено коротким періодом її споживання і значним домашнім виготовленням. Вартість готових пасок росте разом з вартістю інгредієнтів і енергоносіїв. Підвищення цін на продукти харчування спонукають потенційних споживачів відмовитися від покупки пасок або скоротити їх кількість.
1. Готові паски vs домашня випічка
2. Сезонність
3. Асортимент
4. Виробництво
5. Попит
6. Регіональний фактор
7. Ціни
8. Суміжні ринки
1. Динаміка виробництва великодніх пасок в Україні в 2015-2017 роках, тис. тонн
2. Індекси цін виробників хлібобулочних і борошняних виробів, в січні порівняно з січнем попереднього року