Несучки готові до зльоту: огляд ринку яєць в Україні

Несучки готові до зльоту: огляд ринку яєць в Україні

Виробництво яєць залежить від поголів'я курей, вірніше, тієї його частини, яка відноситься до несучок. Загальна кількість домашньої птиці в Україні в 2014-2016 роках скорочувалася, і лише в 2017-му намітилася зворотня тенденція.

Близько половини українських курей-несучок зосереджені в Київській, Хмельницькій та Херсонській областях. У цих регіонах знаходяться основні виробники яєць. Значна частина яєчного виробництва забезпечується домашніми господарствами населення (46% у 2017 році).

За п'ять років, починаючи з 2013 року, місткість ринку яєць в нашій країні зменшилася на 24%. Деяке пожвавлення виробництва в 2017 році було компенсовано зростанням експорту, тоді як внутрішнє споживання залишилося на рівні 2016- го.

Скороченню виробництва сприяло збільшення собівартості, зниження купівельної спроможності населення і втрата територій, на яких знаходилися як споживачі, так і виробники яєць.

З деякої кількості вироблених яєць на переробних підприємствах виготовляються яєчні продукти, сухі й рідкі. Вони зберігають властивості початкового продукту, але можуть довше зберігатися і зручніші в транспортуванні. При зайвих пропозиціях або скороченні експорту, перероблені яйця можуть перебувати на складі до настання більш сприятливої ​​ситуації.

Зустрічаються на українському ринку і органічні яйця. Для їх виробництва господарству необхідно виконати ряд умов і отримати сертифікат. Зокрема, кури повинні мати доступ до відкритих майданчиків, харчуватися натуральними кормами, мати світловий день не більше 16 годин. Деякі компанії, не маючи сертифіката, використовують слово «органік» у маркуванні своєї продукції для досягнення кращого маркетингового ефекту.

На українському яєчному ринку присутня і незначна імпортна складова. Завозяться в нашу країну в основному інкубаційні яйця з метою поповнення поголів'я птиці. Основними постачальниками є Польща, Болгарія, Німеччина, Словаччина і Угорщина. Частки цих країн показані на діаграмі.

Головний фактор, що впливає на ринок яєць в Україні в найближчій перспективі - це стан експорту. Завдяки тому, що в 2017 році вдалося продати за кордон рекордні 1,5 млрд штук яєць, їх виробництво зросло. Попит на яйця всередині країни залежить від зростання доходів населення і динаміки виробництва продуктів харчування, в яких використовується даний продукт.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: