Делікатеси з власного акваріума: розроблений бізнес-план організації осетрової ферми

Делікатеси з власного акваріума: розроблений бізнес-план організації осетрової ферми

Чи пробували ви чорну ікру? А м'ясо осетрових риб? Як казав Аркадій Райкін: «Дефіцит, смак специфічний». В даний час світовий попит на осетрове м'ясо задовольняється виробниками всього на 50-60%, а на чорну ікру - на 10-15%. Не дивно, що вартість кілограму цієї ікри стартує в роздробі від 700 євро, і якщо ви купуєте її в Україні, то можете бути на 99% впевнені, що вона продається нелегально.

У минулі часи осетрові в промислових масштабах водилися в Чорному і Азовському морях, тепер про це можна тільки мріяти. Однак, і на території сучасної України можна отримувати цінне м'ясо та ікру. Для цього досить побудувати рибну ферму, скориставшись бізнес-планом, підготовленим аналітиками Pro-Consulting.

Серцем підприємства з вирощування осетрів є установка замкнутого водопостачання. Вона скоротить час зростання і статевого дозрівання риби приблизно в півтора-два рази в порівнянні з природними умовами, але все одно отримати ікру дуже швидко не вийде. Треба бути готовим до досить довгого очікування, причому, готовим не тільки морально, а й фінансово.

Осетрові дозрівають від 3 до 10 років в залежності від виду риби. Найшвидша стерлядь - вона може давати ікру вже через три роки після народження, але її ікра найдешевша. Найцінніші - білуга та осетер сибірський - ростуть 10 і 6 років відповідно. Тому близько половини необхідних для реалізації проекту осетрової ферми коштів піде на годування стада до моменту статевої зрілості. Так, на утримання косяка стерляді кінцевої масою 15 тон протягом чотирьох років буде потрібно 60 тон корму вартістю три євро за кілограм. Але потім, коли ця риба стане давати до двох тон ікри на рік, валовий дохід підприємства складе півтора мільйона євро, а рентабельність продажів буде знаходитись на позначці 55%.

При організації осетрового бізнесу необхідно пам'ятати, що для законного вирощування осетрових і отримання з них ікри необхідно подати документи в Держрибагентстві України і отримати від нього номер для маркування продукції. Якщо передбачаються поставки за кордон, то додатково потрібні міжнародні сертифікати СITES - Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення. Всі ці та інші особливості ведення осетрового бізнесу враховані і детально описані в нашому бізнес-плані. Організувавши по ньому підприємство, інвестор потрапить в високоприбуткову і малозайняту нішу, що дозволить йому не тільки повернути, а й збільшити свій капітал.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини