Осетрина першої свіжості: розроблений бізнес-план створення осетрової ферми
3028

Осетрина першої свіжості: розроблений бізнес-план створення осетрової ферми

Українцям потрібно більше риби. Станом на 2016 рік кожен житель нашої країни з'їдав її в середньому 8,5 кг в рік, в той час як рекомендована FAO норма становить 20 кг. Після початку кризи в 2014 році споживання рибної продукції в Україні значно скоротилося через зниження купівельної спроможності населення, і тільки в 2016 році воно знову почало зростати.

Динаміка споживання рибних продуктів в Україні, 2010-2016 рр., тис. тонн

 

Джерело: Державний комітет статистики України. Починаючи з 2014-го року дані наведено без урахування тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя;

На нашому ринку переважає імпортна риба, оскільки можливості власного вилову обмежені, особливо після втрати Криму і частини акваторії Чорного моря. У 2016 році вдалося добути всього 88,4 тис. тонн.
Особливо плачевна ситуація з осетровими. Їх вилов в Азовському морі та інших природних водоймах заборонено законом. Вітчизняний ринок заповнений даним видом риби всього на 30% за рахунок імпорту і продукції нечисленних вітчизняних осетрових ферм. Чорна ікра в Україні взагалі на 90% складається з контрабанди та фальсифікату.
Не повністю насичений осетровими і світовий ринок. Загальний обсяг виробництва на ньому 150 тис. тонн. Цей обсяг дозволяє задовольнити лише 50-60% попиту на рибу і 10-15% - на ікру.


В умовах обмежених природних ресурсів набагато рентабельніше вирощувати осетрів на сучасних фермах в ізольованому середовищі. Цим вже більше 25 років успішно займаються в Європі та інших регіонах. Сучасні технології дозволяють отримувати високу продуктивність на невеликих площах.
Вигідний такий вид бізнесу і в Україні. Це показують фінансові розрахунки, зроблені фахівцями Pro-Consulting при складанні бізнес-плану осетрової ферми.
В результаті проведеної роботи, розроблений проект організації підприємства, що дозволяє щорічно виробляти 10 тонн осетрини і 2 тонни чорної ікри.
Для розміщення осетриною ферми, відповідно до бізнес-плану, потрібно приміщення площею 1 752 м2, для будівництва якого необхідна ділянка землі в 20 соток.
Виробничі площі:


Виробничий процес буде забезпечуватися двома установками замкнутого водопостачання. Перша установка призначена для вирощування осетрини на м'ясо, друга - для утримання маточного стада стерляді - виробників ікри.
Дохід осетрової ферми по бізнес-плану буде виходити йти реалізації трьох видів продукції: живої риби осетра; чорної ікри стерляді; живої стерляді, отриманої після вибракування і поділу маточного стада.
Продаж риби почнеться вже на другий рік після початку здійснення плану і складе 10 тонн. Ікра, яка видобуватиметься без умертвіння стерляді, піде на реалізацію на третій рік і її виробництво буде нарощуватися поступово: 3-й рік - 57 кг, 4-й рік - 551 кг, 5-8 роки - 2041 кг.
Рентабельність продажів продукції даної осетрової ферми, згідно з фінансовими розрахунками по бізнес-плану, складе 48,2%, що означає отримання більше 48 центів чистого прибутку в кожному євро доходу.

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами