Боби для підприємливих: вирощування нуту згідно нашого бізнес-плану принесе значний прибуток

Нут поки ще не дуже популярний в Україні серед виробників і споживачів. Він входить в число так званих нішевих культур, тобто вирощується на території нашої країни в незначних кількостях. У 2016 році його посіви займали 7,3 тис. га, а в 2017-му вони трохи збільшилися, до 8-9 тис. га. У той час як під зернобобові в цілому використовується 2,5-3% відсотка сільгоспземель, нутом засіваються лише 0,5%. Причому більшість нутових посівів розташовані в центральній частині України, тоді як за кліматичними умовами йому б більше підійшов південь країни.

Рисунок. Регіональна структура посівів і валового збору нуту в Україні в 2016 році

За даними Державної служби статистики.

В основному нутом в Україні займаються фермерські господарства, більше половини яких розпоряджаються землею площею від 100 до 1000 га. Деяким з них вдається отримувати непогані врожаї. Якщо середня врожайність нуту по країні 0,92 т / га, то у фермерів вона 20,7% більше - 1,11 т / га, а в деяких господарствах домагаються врожайності до 2,5 т / га.

Тим часом, нут гідний більшої уваги українських агровиробників. Він може використовуватися в харчовій промисловості і для відгодівлі худоби. В арабських країнах щорічно споживається до 35 кг нуту на людину, а в Центральній Азії і Південній Європі цей показник сягає 30 кг. Міграційні потоки на європейський континент сприяють більш широкому поширенню традиції приготування їжі з цієї бобової культури, а значить і розширенню ринку її збуту.
Популяризація нуту зараз проводиться як на міжнародному, так і на національному рівнях. Вона була одним з пунктів програми Міжнародного року зернобобових, оголошеної в 2016 році продовольчою організацією ООН - ФАО. В Україні профільною зернобобовою Асоціацією розроблена Програма розвитку посівів нуту, сочевиці, квасолі на 2015-2020 роки, яка передбачає підсумкове збільшення нутових посівів більш ніж в три рази.
Завдяки появі насіння нової селекції, вдосконаленню технологій вирощування, сьогодні можна отримувати хороші врожаї нуту, що при високій ціні на ринку робить цю культуру високоприбутковою для українських аграріїв.

Спеціально для вітчизняного аргобізнесу аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план сучасного господарства по вирощуванню нуту на площі 200 га. Загальна вартість проекту становить € 430 тис.
Виробничий комплекс підприємства також включає в себе:
• зерносховище площею 400 м2, що дозволяє розмістити 550 тонн бобових шаром товщиною до 1,5 метрів;
• гараж на 200 м2, де будуть зберігатися техніка та обладнання, ПММ та запчастини;
• склади загальною площею до 50 м2 для матеріалів і комплектуючих;
• резервуари для зрідженого газу (10 м3) і палива (до 10 тонн).

Дане агрогосподарство, згідно з розрахунками бізнес-плану, зможе поставляти на реалізацію до 400 тонн нуту щорічно і мати річний виторг 300 тис. євро. Вкладені в проект кошти окупляться, з урахуванням дисконту, вже менш ніж через два роки (21 місяць).
Реалізація даного бізнес-плану по вирощуванню нуту дозволить вивести в поки ще вільну ринкову нішу сучасне високоприбуткове підприємство.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: