Сильний бізнес: про особливості українського ринку фундука
4117

Сильний бізнес: про особливості українського ринку фундука

На вітчизняному ринку фундука спостерігається збільшення імпорту. Обсяг закупівель цього продукту за кордоном виріс в 2016 році на 23% в порівнянні з 2015 і перевищив 1,5 тис. тонн. Дана тенденція продовжилася і в 1 півріччі 2017 року, в якому приріст у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксовано на рівні 1,4%.

Збільшення імпортних поставок горіхів відбувається завдяки стабілізації курсу національної валюти і пожвавлення виробничої активності в Україні.

У грошовому вираженні обсяг імпорту фундука в 2016 році виріс тільки в гривнях (на 9,7%), в доларах США він скоротився на 6,5%. Це пов'язано з падінням вартості гривні по відношенню до долара. У першій половині 2017 року відбулася ще більше зменшення грошового обсягу ввезення цих горіхів як в гривневому, так і в доларовому вираженні, на 15,1% і 19,1% відповідно. Даний факт говорить про те, що імпортери стали поставляти в Україну дешевший фундук. У 2016 році середній рівень цін на нього був на 8,3% нижче, ніж в 2015, а в 1 півріччі 2017 року ціни знизилися ще на 11,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

 

Горіхи поставляються на український ринок як для безпосереднього продажу населенню, так і для використання в харчовій промисловості, переважно при виготовленні кондитерських виробів. Поставки сирого і смаженого фундука здійснюються приблизно в рівних частках. Горіхи завозяться в основному в цілому вигляді, частка подрібненого продукту в обсязі імпорту становить 6-11%. Ще фундук ввозиться в складі горіхових або горіхово-плодових сумішей, а також готових продуктів, таких як фундук в меді.

Основні обсяги імпорту фундука здійснюються з Туреччини і Грузії, на ці країни припадає понад 95% всього обсягу поставок. Серед близько 20 компаній, які здійснюють ввезення фундука, лідерами є «Монделіс Україна» і Кондитерська корпорація «Рошен».

Подальший розвиток українського ринку фундука залежить від динаміки зміни купівельної спроможності населення, а також популярності цього горіха і продукції, до складу якої він входить, у споживачів.

Зростанню обсягів продажів фундука сприятиме поширення в нашій країні культури здорового харчування на основі органічної їжі, і реклама в зв'язку з цим продуктів з додаванням горіхів.

Попит на фундук з боку кондитерської промисловості буде зростати зі збільшенням внутрішнього споживання та експорту її продукції.

Додатковий дохід може бути отриманий імпортером фундука при його продажу в обробленому вигляді - обжаренном, в складі сумішей, паст та інших продуктів з горіхів.

Основні ризики для ринку фундука:
• падіння доходів населення і зменшення його купівельної спроможності;
• зростання цін на фундук на міжнародному ринку з різних причин, наприклад, через низький урожай;
• збільшення митних зборів на цей продукт;
• зниження виробництва кондитерської продукції через зменшення внутрішнього попиту або скорочення її експорту.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланням:

Джерело: Pro-Consulting
Дата розміщення: 08.11.2017
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами