Дата підготовки: | Серпень 2021 року |
Кількість сторінок: | 27, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 7 |
Таблиць: | 15 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Компанія Pro-Consulting підготувала дослідження ринку горіхів в Україні за 2018 - 1 половину 2021 рр. В ході дослідження було проведено аналіз тенденцій розвитку ринку в динаміці: визначено фактори впливу, проблеми розвитку. Аналітиками компанії було визначено обсяги вирощування горіхів в розрізі видів, розрахована ємність ринку в досліджуваний період також в розрізі видів. Визначено основні оператори ринку. Досліджено зовнішня торгівля на ринку (імпорт, експорт). Оцінений тіньовий сегмент на ринку, проведено порівняння з споживанням горіхів в країнах Європи. За результатами дослідження сформовані висновки і рекомендації по просуванню.
За даними Продовольчої і Сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй, на даний момент ринок горіхів є одним з найбільш швидкозростаючих ринків садівництва в світі. Щорічно світова торгівля горіхами збільшується в середньому на 7,8%, що можна порівняти з темпами зростання ягідного ринку. При цьому експорт горіхів щорічно зростає на 2 мільярди доларів на рік і вже досяг близько 34 мільярдів доларів. Найбільш продаваний горіх в світі – кеш’ю, його продажі ростуть величезними темпами, а саме на 17,2% або 760 млн доларів на рік.
Тенденції щодо веганскої їжі, палеодіети (відмова від алергенів - глютену, лактози та інших) і інших звичок здорового харчування є важливими факторами, що впливають на таке швидке зростання світового ринку горіхів. У цих дієтах горіхи часто відіграють вирішальну роль, оскільки вони містять багато білка в поєднанні зі здоровими жирами і вуглеводами. Крім того, на попит позитивно впливає зростаюче число послідовників здорового способу життя, що розширює число споживачів, які регулярно харчуються горіхами.
У той же час традиційні волоські горіхи значно поступаються за темпами зростання кеш’ю і мигдалю, оскільки вони менш універсальні в споживанні і переробці. Таким чином, частка волоських горіхів на світовому ринку горіхів поступово знижується. Найвищі темпи зростання продажів мають маловідомі нішеві горіхи, такі як кола, бетель і макадамія. Їх світовий експорт щорічно збільшується на 25-40%.
Сьогодні в світі вирощується понад 10 основних видів горіхів. Основний асортимент горіхів, які реалізуються в Україні, досить широкий і включає волоські горіхи, бразильські горіхи, кеш’ю, фісташки, мигдаль, фундук і ін., А також арахіс, який традиційно зараховується до горіхів, але таким не є. Умовно горіховий бізнес в Україні можна розділити на підприємства, які займаються вирощуванням та реалізацією горіхів, і підприємства, які імпортують, фасують і реалізують горіхи.
Для першого типу характерним є вирощування волоського горіха, який займає 97,8% в структурі площ під горіхами в плодоносному віці.
Крім волоського горіха, вирощують ще кілька видів горіхів. Південь України є потенційним регіоном для вирощування мигдалю, фісташки і фундука. За підрахунками агрономів, якщо створити сприятливі умови, можна зібрати урожай мигдалю до 2,5 тис. Кг / га. Перший урожай мигдалю можна отримати на 2-3 рік після посадки, а максимальний його обсяг припадає на 5-6 рік.
Фундук в Україні вже почали вирощувати: в 2020 році обсяг врожаю склав 0,04 тис. Т.
Горіховий бізнес в Україні має ряд переваг:
- в порівнянні з іншими плодово-ягідними культурами, він має більше каналів збуту, а також тривалість зберігання і порівняно стабільні високі ціни реалізації продукції;
- підвищення врожайності з кожним роком плодоношення, а самі насадження в умовах правильного догляду можуть давати продукцію протягом 10-15 років і більше, в залежності від їх виду і сортових особливостей застосування агротехніки вирощування та інших факторів;
- вирощування горіхів практично не вимагає додаткових умов догляду;
- висока рентабельність виробництва.
Волоський горіх в Україні майже не переробляється, а споживається населенням і експортується, як горіх в шкаралупі або низькоякісне ядро. Незначна частина використовується кондитерською галуззю.
Всі інші види горіхів, представлені на ринку України, імпортуються з-за кордону.
Імпорт характерний для другого виду підприємств горіхового бізнесу, які також можна розділити ще на 2 типи:
- підприємства, які завозять горіхи для власних виробничих потреб. Сюди відносяться кондитерські фабрики і хлібобулочні заводи, які використовують горіхи для випічки, тортів, тістечок, печива.
- підприємства, що займаються фасуванням горіхів з їх подальшою реалізацією через магазини, торгові мережі, кафе, ресторани та ін.
1. Аналіз тенденцій на ринку горіхів України в цілому
2. Обсяг споживання горіхів в розрізі видів в Україні в 2018-1 пол. 2021 рр. в натуральних і грошових показниках
3. Сегментація ринку
3.1. за видами
3.2. За походженням
3.3. За ціновими сегментами (в цілому)
3.4. Виділення сегмента В2С (виняток частки горіхів, що йдуть на переробку: виробництво кондитерських виробів, масел тощо)
3.5. Оцінка тіньового ринку горіхів в залежності від видів
4. Основні оператори ринку (імпортери, дистриб'ютори і фасувальники)
4.1. Перелік і характеристика операторів
• Торгові марки
• Види горіхів
• Канали продажів
• Цінова політика (щодо середніх цін)
4.2. Частки основних операторів
4.3. Визначення рівня конкуренції на ринку
5. Споживання горіхів на ринку
5.1. Поточний рівень споживання на душу населення
5.2. Бенчмарк з іншими країнами в споживанні горіхів на душу населення
6. Висновки. прогнозні показники
6.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
6.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку горіхів в 2021-2024 рр.
6.3. Рекомендації з розвитку на ринку
6.3.1. Визначення оптимальних сегментів для виходу
6.3.2. Розрахунок незадоволеної потреби на ринку в обсягах
6.3.3. Рекомендації по просуванню
1. Динаміка споживання горіхів в Україні в 2018-1 пол. 2021 рр, в натуральному вираженні, тис. т
2. Динаміка споживання горіхів в Україні в 2018-1 пол. 2021 рр, в грошовому вираженні, млн. дол. США
3. Динаміка споживання основних видів горіхів в Україні в 2018-1 пол. 2021 рр, в натуральному вираженні, тис. т
4. Динаміка споживання основних видів горіхів в Україні в 2018-1 пол. 2021 рр, в грошовому вираженні, млн. Дол. США
5. Розрахунок тіньового ринку горіхів за видами в Україні в 2020 році,%
6. Основні імпортери горіхів в Україні
7. Основні дистриб'ютори горіхів в Україні
8. Основні фасувальники горіхів в Україні
9. Частки імпортерів на ринку горіхів в Україні в 2020 р, в грошовому вираженні, млн. дол. США,%
10. Основні параметри оцінки конкурентного середовища на ринку
11. Оцінка конкурентного середовища на ринку горіхів
12. Результати оцінки конкурентного середовища в галузі волоського горіха в Україні
13. Топ-5 країн-споживачів горіхів в світі в 2019 році, в розрізі видів, кг на душу населення за рік
14. Зіставлення споживання горіхів на душу населення в Україні і країнах-сусідах за видами у 2020 році, кг на душу населення за рік *
15. Розрахунок незадоволеного попиту на основні види горіхів на ринку України, в т.ч. з урахуванням тіні, в натуральному вираженні, тис. т в рік
1. Площа насаджень горіхів, в тому числі волоських, в плодоносному віці в Україні в 2018-2020 рр., Тис. Га
2. Структура імпорту горіхів в Україну в 2018-1 пол. 2021 рр. за видами, в натуральному вираженні,%
3. Динаміка ємності ринку горіхів в Україні в 2018-1 пол. 2021 рр. в розрізі походження (вирощування та імпорт), в натуральному вираженні, тис. т,%
4. Географічна структура імпорту горіхів в Україну в 2018-1 пол. +2021 рр., В натуральному вираженні,%
5. Цінова структура імпорту горіхів в 2018-1 пол. 2021 рр.,%
6. Структура ринку горіхів в розрізі споживання В2В / В2С в Україні в 2020 році, тис. Т,%
7. Прогнозна місткість ринку горіхів в Україні в 2021-2024 рр., В натуральному вираженні, тис. Т