Технологии виготовлення колбасу розвиваються в бік досягнення максимальної безвідходності та екологічності. В цьому напрямку найважливішим елементом колбасу є білкова оболонка, виготовлена з колагенових волокон, що отримуються з вторинної сировини м'ясної промисловості.
Даний вид продукції має стійкий попит на внутрішньому та зовнішньому ринках і залежить від обсягів випуску колбас і колбасних виробів усіх видів. Причому виробники середнього та нижнього середнього сегмента використовують штучну оболонку, яка дешевше і забезпечує більш тривалий термін зберігання продукції.
Різке зниження купівельної спроможності українців у результаті кризи привело до упадку колбасного ринку. Виробництво зменшилося в 2014 і 2015 роках на 9% і 12% відповідно. Некоторый ріст наметився лише в 2016 році, який, за оцінками експертів, триватиме і в 2017 році.
Вслід за ринком колбас постраждало і виробництво білкової оболонки: річне зниження в 2014-2015 роках досягло 32%. В 2016 - 1 половина 2017 года начался восстановление рынка: прирост производства составил 14% в 2016 году и 10% в 1 полугодии 2017 года.
Хоча на ринку білкової оболонки і переважає українська виробник, але він ще далеко від насичення. Доля імпортної продукції тут колеблется в межах 30-40%. Максимальное относительное значение импорта в 42% было зафиксировано в 2013 році. З-за зниження вартості національної валюти та переходу більшої частини населення на більш дешеві продукти в наступні роки імпорт постійно скорочується, звільняється ринок і дає шанс на розвиток вітчизняного бізнесу.
Структура виробництва та імпорту білкової оболонки в Україні, 2013 р. - 1 пол. 2017 рр .., в натуральному вираженні,%
Джерело: дані Державної служби статистики України, оцінка Pro-Consulting