Поступове відновлення: аналітичний огляд ринку м'ясних копченостей України

Поступове відновлення: аналітичний огляд ринку м'ясних копченостей України

М'ясні копченості - важливий сегмент ринку м'ясних виробів і ковбас, оскільки він займає 20-25% цього ринку. Варто відзначити, що попит на даний вид продукції останнім часом знизився, що пов'язано з цілим рядом причин, до яких відносяться:

• загальний економічний спад, пов'язаний з військовими діями на частини територій нашої країни;
  • девальвація гривні;
  • підвищення цін на сировину;
  • підвищення витрат на електроенергію, воду і газ при виробництві;
  • зміна переваг споживачів у бік більш дешевих товарів з-за зниження рівня доходів;
  • скорочення кількості споживачів в зв'язку з анексією Криму і військовими діями в Донецькій і Луганській областях.

Через падіння попиту, підприємства почали мінімізувати витрати на виробництво: купувати дешевшу сировину, зменшувати вагу в упаковках, підвищувати частку добавок в м'ясо. Виробники збільшили випуск сосисок, сардельок, вареної ковбаси.

Ринок м'ясних копченостей в Україні практично не залежить від показників експорту та імпорту. Так, в 2016 році частка експорту склала 0,03%, що говорить про низьку експортну активності вітчизняних виробників. У 2016 році імпорт почав перевищувати показники експорту, який впав на 88% і склав всього 45 тонн. Імпорт зріс на 4% і склав 176 тонн.

У I півріччі 2017 року експорт зріс на 25% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року і склав 33 тонни. Імпорт, в свою чергу, скоротився на 2,5% і склав 73 тонн. Зростання експорту пов'язане з відновленням ринку копченостей, основними причинами якого стали:

- активізація української економіки;

- невелике зростання рівня доходів населення;

- відкриття нових ринків для експорту.

Падіння експорту в 2016 році пояснюється втратою ринків Молдови та Росії. Втрата російського ринку пов'язана з напруженими відносинами між двома країнами. Так, в 2014 році експорт м'ясних копченостей українських виробників в РФ склав 84,6% від загальної частки експорту, а в 2016 році експорт в РФ практично не здійснювався.