З кожним роком в світі вирощується все більше овочів. Споживачі бажають купувати овочі не тільки в літньо-осінній період їх природного дозрівання, а й під час міжсезоння - взимку і ранньою весною.
Досягається цілорічна присутність овочів в торгових точках двома шляхами: всесезонне вирощування в теплицях або збереження зібраного врожаю відкритого грунту в спеціально обладнаних сховищах, йдеться в повідомленні Pro-Consulting.
Як наголошується, в Україні основна маса овочів вирощується у відкритому грунті. Так, в 2016 році таким чином вироблено 8867,8 тис. т, із загального збору в 9414,5 тис. т овочевих культур.
«В Україні виробляється багато овочів і щороку їх урожай зростає. У цій ситуації дуже актуальним стає питання збереження вирощеного для забезпечення цілорічної поставки вітамінної продукції споживачам. А з цим в Україні є великі проблеми. З усіх наявних в країні овочесховищ, сучасним нормам відповідають лише 30%. Інші представляють собою немодернізовані споруди ще радянського періоду. Такий стан речей призводить до щорічної втрати біля 15% вирощеного врожаю овочів », - відзначають експерти.
Виправити недолік допоможе введення в дію нових сховищ, організованих і обладнаних за актуальними стандартами, рентабельність створення якого розрахували експерти компанії.
«Згідно з проектом, підприємство призначене для зберігання помідорів і огірків. Кожного виду цих овочів можна буде одночасно брати на зберігання по 1 тис. т. Таким чином, овочі, загальною масою 2 тис. т, будуть знаходиться в сприятливих для заощадження всіх своїх споживчих властивостей умовах до моменту реалізації в період міжсезоння. Забезпечено це буде спеціальним кліматичним устаткуванням, підключеним до 20-ти камер зберігання, розрахованим на 100 т овочів кожна », - поділилися умовами бізнес-плану в Pro-Consulting.
Важливим, на думку експертів, є правильний вибір місця розміщення сховища. При цьому необхідно враховувати рівень розвитку транспортної інфраструктури та доступність як виробників овочів, так і ринків їх збуту.
Фінансові розрахунки, проведені при складанні бізнес-плану овочесховища, показують, що внутрішня ставка доходу за проектом дорівнює 28%, а всі інвестовані кошти окупляться з урахуванням дисконту за 2 роки з невеликим (27,7 місяців).
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: