Любителям шашлику пора до верстата: кілька порад щодо вибору мангала і процесу смаження
3039

Любителям шашлику пора до верстата: кілька порад щодо вибору мангала і процесу смаження

Травень — традиційний час відкриття сезону пікніків. Після довгої зими нарешті встановлюється гарна тепла погода, а велика кількість святкових і вихідних днів дає можливість прогріти застояні за зиму мангали, або придбати та протестувати нові.

Оскільки шашлик давно вже став національним блюдом українців, що відпочивають на природі, майстерність його приготування у великій мірі визначає якість відпочинку компанії в цілому. А це означає, що до вибору мангала необхідно підходити з усією відповідальністю. При відносній простоті конструкції даного пристрою, існує досить багато його конструктивних різновидів. Є навіть електричні мангали, але справжній цінитель шашликів впевнено проходить повз них, бо розуміє, що електромангал — це щось не дуже справжнє, як штучна ялинка або безалкогольне пиво.

Кращий матеріал для мангала — це чавун. Він, хоч і важкий, але прекрасно тримає тепло і не прогорає, на відміну від мангалів зі сталевого прокату. Але одночасно, чавунний апарат найважчий і дорогий. Його краще використовувати в стаціонарних місцях відпочинку, наприклад, на дачі, а для зручності переміщення рекомендується прикрутити колеса. Мобільним ж відпочиваючим краще підійде розбірна модель з нержавійки або звичайної сталі, покритої термофарбою. Чим менше точок зборки та товщі стінки, тим такий мангал буде довговічніше.

При стандартній ширині близько 30 см, важливими характеристиками мангала є його глибина і довжина. Чим глибше, тим більше спека, а чим довше, тим більше шампурів можна покласти. Від першого залежить якість прожарювання, від другого — кількість одночасних порцій. Щоб жар став сильніше в неглибокому мангалі, на його дно можна постелити фольгу.

Помічено, що у тих, хто готує шашлик, завжди багато порадників, які «знають, як краще». Але кілька дійсно слушних порад ризикнемо дати й ми. По-перше, шматки м'яса повинні бути приблизно п'ять-шість сантиметрів в діаметрі. По-друге, кладіть шампури тільки після того, як паливо згорить і вугілля злегка покрились сіро-білим попелом. По-третє, приготуйте пляшку з водою, щоб заливати раптово з’явившийся вогонь, а то м'ясо на ньому буде пригорати.

Правильно приготовлений шашлик на якісному мангалі не залишить нікого з м'ясоїдів байдужим і зробить вас душею компанії. Доброю вам маївки та смачного!

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами