Дата підготовки: | Листопад 2020 року |
Кількість сторінок: | 12, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 2 |
Таблиць: | 4 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Компанія Pro-Consulting провела дослідження ринку зелені та овочів, було виділено основні тенденції на ринку, а також проблеми його розвитку. Крім того, було проаналізовано виробництво в Україні в розрізі регіонів, а також зовнішня торгівля в розрізі країн та видів продукції. Було розглянуто споживання на ринку, зокрема в еко-сегменті, а також виокремлено проблеми. І нарешті сформульовані висновки.
Рослинництво - провідна галузь сільського господарства України, частку якого припадає 70,3%. Рослинництво включає вирощування зернових, технічних, кормових, овочевих, баштанних культур, картоплі, садівництво, виноградарство та ін.
Щодо зелені, то вона забезпечує організм необхідними вітамінами, мінеральними речовинами, а також є рослинним білком і має велике значення в раціоні людини. Тепличне вирощування дозволяє вирощувати деякі види зелені цілий рік, тим самим забезпечуючи покупців свіжою продукцією щодня.
Кліматичні умови України дозволяють вирощувати зелень на відкритому ґрунті лише у весняно-осінній сезон, хоча мають попит серед покупців протягом року. Тому вирощування зелені закритого ґрунту продовжує розвиватися. Теплиці є однією з найскладніших, капіталомістких і трудомістких галузей сільського господарства, що функціонують протягом цілого року.
Одним із позитивних факторів вирощування тепличних культур є їхня врожайність, яка в рази перевершує врожайність культур відкритого ґрунту, а також можливість вирощувати культури протягом більшого періоду року.
Ринок свіжої зелені включає не тільки традиційні петрушку, кріп, цибулю і щавель, але також селера, салат-латук, айсберг, кінзу, базилік, шпинат, мелісу.
Обсяги реалізації зелені України мають темпи зростання. Темп приросту у 2019 році порівняно з 2017-м становить 38%. Зелень використовують у подальшій переробній діяльності, наприклад, для консервації тощо.
Експорт української зелені та овочів структурувався таким чином:
Зелень – специфічний товар, що має невеликий термін зберігання. Тому більшість країн, куди збувалася українська продукція, знаходяться недалеко від України.
Органічна та екопродукція стали трендом ХХІ століття. В Україні 42,7 млн га використовуються для вирощування еко-продукції та органіки, проте більш ніж 95% з них – зернові культури. Відповідно, на зелень та інші овочі залишається невелика частка – близько 2 млн. га.
Найбільш поширені експортні продукти в органічному сегменті — традиційні зернові, олійні, бобові, ягоди, фрукти та продукти їхньої переробки. Фермери, які займаються органікою не перший рік, радять звертати увагу на нішеві культури.
1. Тенденції ринку
2. Виробництво на ринку
3. Зовнішня торгівля
4. Споживання в еко-сегменті
5. Висновки
1. Основні показники вирощування зелені та овочів, в натуральному вираженні, га, тонн
2. Обсяги виробництва та реалізації зелені та овочів, у грошовому вираженні, млн. грн.
3. Найбільші споживачі української зелені та овочів (по країнах) у 2019 році, тон, тис. $
4. Найбільші постачальники зелені та овочів в Україну (по країнах) у 2020 році, тон, тис. $
1. Структура експорту зелені та овочів з України, 2019, кг
2. Структура імпорту зелені та овочів в Україну, 2019 – 1 пол. 2020 р., кг