Серед багатьох видів ягід, для вирощування яких сприятливий клімат України, однією з найперспективніших на сьогоднішній день є малина. Малина і ожина, що ще зовсім недавно вважалися нішевими, поступово виходять на провідні ролі, витісняючи в структурі вітчизняного ягідного виробництва інші культури. На сьогоднішній день наша країна знаходиться на шостому рядку світового рейтингу вирощування малини з об'ємом врожаю в 4% від загальносвітового. Валовий збір цієї ягоди щорічно збільшується на 4-7%, але до насичення ще далеко, так як малина володіє величезним нереалізованим потенціалом як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку.
У 2017 році плантації малини і ожини займали 25% українських ягідних насаджень, що дозволило їм скласти 27% від загального збору ягід. Ця частка за останні сім років збільшилася на 5,1%, а валове виробництво малини - на 33%.
Динаміка виробництва ягідних культур і малини, тис. тонн, 2010-2017 рр.
без урахування АР Крим
* За даними державної служби статистики України
Крім отримання гарного врожаю ягід, важливо налагодити їх правильну переробку, тому що в свіжому вигляді цей продукт швидко псується. Та й продаж ягід в період збору не надто вигідний для виробника, так як ціни в цей час найнижчі. Кращими варіантами переробки врожаю є його шокова заморозка для тривалого зберігання і виготовлення соків.
На сьогоднішній день середньостатистичний українець випиває близько 10 літрів соку на рік. Цей показник в три рази нижче західноєвропейського і в п'ять разів - північноамериканського, що говорить про значний потенціал розвитку даного ринку. З підвищенням купівельної спроможності наших співвітчизників, споживанням і поширенням в країні культури здорового харчування попит на соки буде рости. До кризи обсяг цього ринку в Україні був майже в два рази більше, ніж зараз. Тому його відновлення - це питання найближчого часу при відсутності серйозних потрясінь.
Таким чином, вирощування малини та виготовлення з частини врожаю соку є в даний час рентабельним і перспективним для подальшого розвитку бізнесом. Для інвесторів, які зацікавляться створенням такого підприємства, аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план.
Він розрахований на семирічний період, з яких сім місяців займе підготовчий період: підготовка дозвільної документації, придбання земельної ділянки, будівництво складу для зберігання врожаю. За місяць-два до першого збору буде проведена закупівля і монтаж виробничого обладнання.
Згідно з проектом, площа малинників складе 30 гектарів. Зібраний урожай буде реалізовуватися в таких пропорціях: 30% - в свіжому вигляді в період збору (серпень-вересень), 60% - в замороженому вигляді в жовтні-лютому і 10% - у вигляді малинового соку у вересні-листопаді.
Проведені при складанні бізнес-плану фінансові розрахунки свідчать про те, що рентабельність продажів ягідного підприємства складе 29%, тобто кожен долар доходу буде приносити 29 центів чистого прибутку. Окупляться вкладені в проект кошти протягом трохи більше трьох років (38,5 місяців) з урахуванням дисконту.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: