У будь-який сезон: бізнес-план фруктосховища
5111

У будь-який сезон: бізнес-план фруктосховища

Щороку по всьому світу виробляється близько 600 млн. метричних тонн фруктів. Найбільш популярними є банани, які займають 22% світового виробництва фруктів, яблука - 16,4%, виноград - 15,6%. В Україні в основному представлені зерняткові фрукти (яблука, айва та груші). Варто також відзначити, що на вітчизняному ринку скорочується кількість плодово-ягідних насаджень, що, однак, не особливо впливає на загальний показник виробництва фруктів.


Малюнок. Структура садів України в 1995 і 2016 рр.

 

 

Джерело: за даними Державної служби статистики України, оцінка Pro-Consulting


Згідно з даними Держкомстату України, в 2015 році валовий збір плодів і ягід в країні становив 2152,8 тис. тонн, винограду - 386,3 тис. тонн, при урожайності 69,8 ц / га та 49,2 ц / га відповідно. В цілому, валовий збір плодів і ягід в Україні збільшується з кожним роком. Так, в 2005 році їх виробництво становило 1689,9 тис. тонн, а в 2013 році вже 2295,3 тис. тонн. На загальне виробництво фруктів незначно впливає скорочення плодово-ягідних насаджень, що пояснюється високою врожайністю культур (див. Діаграму нижче).

Малюнок. Урожайність плодово - ягідних культур в плодоносному віці протягом 1990-2015 рр, ц з 1 га

 

Джерело: за даними Державної служби статистики України, оцінка Pro-Consulting
за 2014-2015гг. - без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя

Аналітики сьогодні активно говорять про те, що сховища для сільськогосподарської продукції покривають тільки 80% потреб вітчизняного ринку. Саме це стає головною причиною відсутності якісних фруктів і овочів навесні і в міжсезоння. Сегменту необхідна поява нових високотехнологічних сховищ, які допоможуть знизити дефіцит якісної продукції в певні період року.

Даний проект, розроблений аналітиками компанії Pro-Consulting, передбачає будівництво і організацію фруктосховища зі своїм пакувальним цехом. Підприємство буде відповідати всім необхідним стандартам і допоможе забезпечувати ринок свіжими фруктами.

До початку будівництва комплексу необхідно ретельно підібрати майбутнє географічне розташування фруктосховища. Тут важливо враховувати такі фактори:

• наявність зручної транспортної розв'язки;
• наявність ринків збуту;
• невелика віддаленість від виробників фруктів.

Правильно вибране розташування допоможе знизити витрати на транспорт і підвищить ефективність проекту. 

При організації фруктосховища необхідно передбачити організацію декількох камер зберігання для яблук, які в подальшому підійдуть і для цитрусових, груш, персиків, винограду, бананів, ківі, селери, редьки.

Вибір технології зберігання фруктів залежить від наступних факторів:
• призначення продукції;
• сортові особливості;
• умови і технології обробітку, збирання та транспортування;
• початковий стан фруктів перед закладкою в сховище;
• рівень матеріально-технічної бази зберігання;
• кваліфікація обслуговуючого персоналу.

Для забезпечення більш ефективної роботи фрутохраніліща рекомендується використовувати контейнерний спосіб зберігання продукції. Він передбачає застосування спеціальних контейнерів різної місткості і конструкції, які встановлюються один на один в 4-6 ярусів з проходами між ними. На підприємстві будуть використовуватися нерозбірні жорсткі дерев'яні «євроконтейнери», які мають суцільні стінки і загратоване дно місткістю до 1 тонни.
Рентабельність фруктосховища може досягати 25-30%.

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами