Ринок технічної конопель в Україні перебуває в занепаді, незважаючи на багатий досвід вирощування і переробки цієї культури.
Про це свідчать результати аналізу компанії Pro-Consulting.
Відзначається, що площа посівів скоротилася в 2018 р відразу на 60,7% в порівнянні з 2017 р, продовжилася негативна тенденція і в 2019 р.
Моніторинг ринку технічних конопель показує, що головними негативними факторами впливу на нього є: необхідність отримання ліцензії; відсутність сучасних потужностей з переробки конопляної сировини; низька платоспроможність населення.
«Основним напрямком бізнесу на ринку технічних конопель є виробництво насіння на експорт. Інша продукція з конопель перебуває в категорії нішевої і не витримує конкуренції з масовим сегментом. Наприклад, конопляна олія користується обмеженим попитом у послідовників здорового способу життя, і не може конкурувати за ціною з соняшниковою », - відзначають експерти.
При цьому уточнюється, що перспективи ринку технічних конопель пов'язані з ростом органічного сегменту виробництва і споживання продукції в світі.
«Вітчизняні коноплярів могли б нарощувати поставки насіння, масла і волокна на платоспроможні ринки Євросоюзу та інших країн. У разі створення стабільних каналів реалізації продуктів з конопель, стане вигідним створювати на території нашої країни відповідні переробні підприємства », - вважають експерти.
Для довідки: з насіння конопель можна виготовляти цінну олію, а з шроту - продукти харчування і корм для худоби. З конопляного волокна виходить екологічний текстиль, багаття йде на постілку тваринам, мульчу для рослин, і навіть на будівельні матеріали.