Скорочення імпорту на 57%: огляд ринку фруктової консервації України
2574

Скорочення імпорту на 57%: огляд ринку фруктової консервації України

Завдяки сприятливим кліматичним умовам, в Україні вирощується широкий спектр фруктів і ягід. 55% врожаю припадає на яблука, по 8% - на груші, вишню і сливи. Лідерами зі збору фруктів є такі області:

  • Хмельницька.
  • Вінницька.
  • Чернівецька.

У розглянутий період місткість ринку фруктової консервації скоротилася. Було відзначено зниження обсягів імпорту - показники 2016 року поступалися результатами 2013 року на 57%. Девальвація гривні і зниження доходів населення стали основними причинами цієї тенденції. Стабілізація економічної ситуації в 2016 році благотворно вплинула на обсяги виробництва і спровокувала невелике зростання - на 3%.

Наявність великого врожаю фруктів дозволяє переробної промисловості випускати значну кількість різноманітної продукції. На сьогоднішній момент близько 100 компаній займаються виробництвом джемів, желе і фруктових паст.

Основну частину в структурі виробництва фруктової консервації займають мармелад, джеми, паста і желе. Надалі ця продукція реалізується як на ринок, так і підприємствам харчової промисловості, які виробляють кондитерські вироби.

У період з 2013 по 2016 року обсяги виробництва фруктової продукції знизилися на 26%. Як зазначалося раніше, основними причинами цього є значний рівень інфляції, зростання собівартості і падіння доходів населення, втрата або обмеження ринків збуту (зокрема, в РФ).

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами