Завдяки сприятливим кліматичним умовам, в Україні вирощується широкий спектр фруктів і ягід. 55% врожаю припадає на яблука, по 8% - на груші, вишню і сливи. Лідерами зі збору фруктів є такі області:
У розглянутий період місткість ринку фруктової консервації скоротилася. Було відзначено зниження обсягів імпорту - показники 2016 року поступалися результатами 2013 року на 57%. Девальвація гривні і зниження доходів населення стали основними причинами цієї тенденції. Стабілізація економічної ситуації в 2016 році благотворно вплинула на обсяги виробництва і спровокувала невелике зростання - на 3%.
Наявність великого врожаю фруктів дозволяє переробної промисловості випускати значну кількість різноманітної продукції. На сьогоднішній момент близько 100 компаній займаються виробництвом джемів, желе і фруктових паст.
Основну частину в структурі виробництва фруктової консервації займають мармелад, джеми, паста і желе. Надалі ця продукція реалізується як на ринок, так і підприємствам харчової промисловості, які виробляють кондитерські вироби.
У період з 2013 по 2016 року обсяги виробництва фруктової продукції знизилися на 26%. Як зазначалося раніше, основними причинами цього є значний рівень інфляції, зростання собівартості і падіння доходів населення, втрата або обмеження ринків збуту (зокрема, в РФ).