Ринок горіхів і сухофруктів в Україні: чужа сушка вигідніше своєї

Ринок горіхів і сухофруктів в Україні: чужа сушка вигідніше своєї

Ринок горіхів і сухофруктів в Україні проаналізовано компанією Pro-Consulting з метою визначення його поточного стану і подальших перспектив. В ході маркетингового дослідження виявлено обсяг ринку, структура і географія імпорту, визначена інвестиційна привабливість виведення на ринок горіхів і сухофруктів нових суб'єктів. Готовий аналіз ринку горіхів і сухофруктів в Україні можна придбати в магазині на сайті компанії.

В даний час на світовому ринку реалізуються більш десяти видів горіхів. Багато з них, такі як волоські горіхи, фундук, арахіс, кешью, фісташки, бразильські горіхи, легко можна купити в Україні, однак більшість з них в нашу країну імпортується. Незважаючи на наявність сприятливих грунтово-кліматичних умов для вирощування кількох видів горіхів, потенціал цього напрямку агробізнесу в Україні все ще в повній мірі не реалізований. Наші фермери роблять ставку поки тільки на волоський горіх, який займає майже 98% всіх горіхових насаджень.

Замовити дослідження вашого ринку можна тут

Аналіз ринку горіхів і сухофруктів показує, що навіть волоський горіх в Україні практично не переробляється - експортується в шкаралупі або відразу споживається населенням; лише незначна частина використовується в кондитерському виробництві. Всі інші види горіхів завозяться в Україну або для виробничих потреб підприємств харчової промисловості, або для реалізації після попереднього фасування і упаковки.

Що стосується сухофруктів, то і тут простежується чітка орієнтація на імпорт, не дивлячись на те, що в Україні прекрасно росте сировина для виробництва і кураги, і чорносливу, і родзинок, не кажучи вже про сушені яблука і груші.

Читати про результати аналізу ринку сухофруктів України

В ході проведення аналізу ринку горіхів і сухофруктів в Україні були виділені наступні проблеми, характерні для даної сфери бізнесу:

• висока собівартість сушіння - в результаті ціна продукції виходить на одному рівні з імпортної;
  • сезонність - сировина для сушіння поставляється в період збору врожаю;
  • дефіцит якісної сировини - не всі сорти фруктів придатні для сушіння, а вирощування горіхів, крім волоських, в Україні розвинене слабо;
  • залежність вартості імпортної продукції від ситуації на валютному ринку;
  • рівень споживання горіхів і сухофруктів в Україні продовжує залишатися низьким;
  • горіхи і сухофрукти не належать до товарів першої необхідності, тому споживач легко відмовляється від них в умовах підвищення цін.

За результатами проведеного дослідження визначено, що ринок горіхів і сухофруктів в Україні має значний нереалізований потенціал як на внутрішньому, так і на міжнародному напрямках. Якщо виробництво сухофруктів стримується високими цінами на енергію, то сегмент вирощування горіхів вже має в своєму розпорядженні кілька переваг для прискореного розвитку:

• можливість тривалого зберігання;
  • стабільно високі ціни на продукцію;
  • різноманітність каналів збуту;
  • тривалий період плодоношення горіхових садів.

У середньостроковій перспективі очікується розширення асортименту вирощуваних в Україні горіхів за рахунок фундука та деяких інших видів.

Перелік послуг з дослідження та аналізу ринку - тут

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: