Згідно з оцінками експертів (включаючи «чорний ринок»), виробництво осетрової риби становить 150 тис. тонн. Ринок осетрових риб заповнений лише на 50-60%, а ринок харчової осетрової ікри - тільки на 10-15%. У нашій країні сегмент осетрових риб заповнений на 30%. Вилов осетрових в Азовському морі заборонено Законом України, на ринку представлена риба, вирощена в басейнах і садках.
У 2015 році обсяг видобутку риби склав 88 552 тонн без урахування АР Крим та Севастополя, в 2014 році цей показник був на 2700 тонн більше - 91 252 тонн. При цьому осетрових у 2015 році було видобуто всього 36 тонн. Але вже в 2016 році обсяги зросли до 76 тонн.
Малюнок. Обсяги видобутку осетрових риб в Україні в 2014-2016 р
Джерело: Укрстат
До делікатесних сортів риби, які займають близько 7% ринку України, відносяться: осетер; сьомга; морський скат; кета; морський окунь; горбуша; палтус; тріска; тунець; форель. масляна.
Малюнок. Структури видобутку осетрових риб в Україні в 2016 р.
Джерело: Укрстат
Світовий ринок осетрових риб представлений продукцією товарного рибництва, а не рибальства. Співвідношення рибальства і рибництва становить 64 на 36%, а до 2020 року цей показник складе 32 на 68%. Світовий ринок товарів з осетрових в перспективі може бути оцінений в 25-30 тис. тонн риби та 150-200 тонн ікри щороку. Вилов і виробництво задовольняють лише 25-30% попиту.
Український ринок розведення осетрів тільки розвивається і представлений невеликою кількістю виробників. Ринок чорної ікри знаходиться в тіні - близько 90% продукції представлено контрабандним товаром або фальсифікатом.
Таким чином, можна зробити висновок, що організація підприємства з вирощування осетрової риби має всі шанси стати прибутковим і перспективним бізнесом.
Даний бізнес-план, розроблений фахівцями компанії Pro-Consulting, передбачає організацію осетрової ферми з щорічною продуктивністю 2 тонн чорної ікри і 10 тонн осетрової риби. Вирощування осетрової риби передбачає установку замкнутого водопостачання (УЗВ), що дозволить прискорити процес вирощування риби і виробництва чорної ікри, яка не поступається за якістю продукції, отриманої при вилові. Вибираючи місце для осетрової ферми, варто враховувати його площа, достатню для розміщення цеху вирощування риби, забезпеченість водою, відстань до джерела електропостачання (не більше 30 км) і т.д.
Малюнок. Орієнтовна структура необхідних інвестицій
В УЗВ можна займатися вирощуванням будь-яких видів осетрів, які досягають статевої зрілості в період від 3 до 10 років. Наприклад, білуга дозріває за 10 років, і дає ікру кожні 4 роки, сибірський осетер дозріває за 6 років, а ікру дає через 2 роки. Термін окупності проекту становить 6,57 років, а після виходу на проектну потужність - 2,57 років. Рентабельність інвестицій сягає 286% - один євро принесе 2,86 євро чистого прибутку. Рентабельність продажів становить 47,9%, тобто кожен євро доходу принесе підприємству 0,479 євро чистого прибутку.