Осетра ловити не доведеться: він може вирощуватися на фермі, створеній згідно нашого бізнес-плану
1816

Осетра ловити не доведеться: він може вирощуватися на фермі, створеній згідно нашого бізнес-плану

Харчування - це одна з базових потреб людини. Чим вище рівень життя в країні, тим більш різноманітну їжу хочуть отримувати її жителі. Подолання Україною кризових явищ останніх років неминуче позитивно позначиться на якості харчування наших громадян. А щоб задовольнити їх зростаючі потреби, необхідно буде наростити випуск або імпорт відповідних продуктів. Одним з таких продуктів є риба. За даними ФАО, в 2016 році українці споживали лише 8,5 кг риби на людину в рік, при нормі в 20 кг. В той же році з вітчизняних водойм виловлено 88,4 тис. тонн риби.

Довести рівень рибного споживання до норми шляхом збільшення обсягу вилову нереально, так як наші води бідні ресурсами. Звичайно, при підвищенні купівельної спроможності населення, в Україні почне надходити більше імпортної риби, в тому числі вирощеної на спеціальних фермах. Але навіщо нам купувати рибу за кордоном, якщо подібні ферми не складно побудувати і на території нашої країни, і забезпечувати їхньої продукцією не тільки своїх громадян, а й відправляти на експорт.

Перспективним в цьому плані є виробництво м'яса та ікри осетрових видів риби. Справа в тому, що їх не вистачає для насичення не тільки українського, а й світового ринку. Глобальний попит на продукти осетрових задовольняється по м'ясу на 50-60%, по ікрі - на 10-15%.

Що стосується українського ринку, де він заповнений осетровими тільки-но на третину від потреби, і велика частина цього заповнення здійснюється шляхом нелегального ввезення, браконьєрства або виробництва фальсифікату.

Ситуацію, що склалася на рибному ринку можна використовувати для виведення на нього осетрового підприємства, створеного за бізнес-планом Pro-Consulting.

Даний проект передбачає організацію осетрової ферми продуктивністю десять тонн осетрового м'яса і дві тонни чорної ікри на рік. Для цього буде потрібна ділянку землі площею 20 соток. На ній будуть побудовані виробничі і допоміжні приміщення загальною площею 1 752 кв. м.

Для виробництва м'яса, на фермі буде відгодовуватися відповідне поголів'я осетрів, а ікру дасть стадо стерляді масою 15 тонн. Для цього передбачається використовувати дві установки замкнутого водопостачання.

Дохід ферма буде отримувати від продажу трьох видів продукції:

  • живої риби осетра;
  • чорної ікри стерляді, отриманої прижиттєвим способом;
  • живої риби стерляді, що складається з самців і результатів вибракування ікряного стада.

Продаж риби почнеться на другий рік після запуску проекту і складе 10 тонн в рік. Випуск ікри буде нарощуватися поступово, починаючи з третього року:

  • 3-й рік - 57 кг;
  • 4-й рік - 551 кг;
  • 5-8-й рік - 2 041 кг.

Відповідно до проведених при розробці бізнес-плану осетрової ферми розрахунків, рентабельність продажів підприємства складе 48,2%, що означає отримання більш 48 центів чистого прибутку з кожного євро доходу.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Дата розміщення: 11.12.2018
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами