Виробництво ефірної олії в Україні окупиться за пару років - аналітики компанії Pro-Consulting. AgroPortal.ua

Попит на ефірні масла з різних рослин росте на міжнародному ринку на 6-8% щорічно.

У найближчі 5 років очікується, що ринок виросте з нинішніх $ 8 млрд до $ 12,1 млрд, повідомляє Pro-Consuting.

Так, близько 50% світового обсягу ефірних масел споживається на європейському континенті. На другому місці - Північна Америка (26%), на третьому - Азіатсько-Тихоокеанський регіон (24%).

«Україна, перебуваючи в безпосередній близькості від самого ємного ринку збуту ефірних масел і маючи хороші умови для культивування лікарських трав, може скористатися цим для нарощування експорту цього виду продукції. Однак, поки це потенціал не реалізується повною мірою. Навпаки, за підсумками 11 місяців 2017 спад виробництва ефірних масел в нашій країні склав майже 30,5%, і сталося це через різке подорожчання імпортованої сировини », - відзначили експерти.

Разом з тим, виробництво ефірних масел може бути дуже вигідним, про що свідчить приклад Бразилії, яка експортує їх щорічно близько 14,4 тис. Тонн, або Німеччині - 4,26 тис. Тонн.

"Але при організації такого підприємства на території України необхідно дуже ретельно вибирати вид сировини. Так як від нього буде залежати вихід і собівартість кінцевої продукції. Наприклад, з кілограм висушеної лаванди можна отримати приблизно два грами масла, а квітки меліси дадуть вихід в десять разів менше . Крім того, різні види сировини можуть значно відрізнятися один від одного за ціною ", - отметчают фахівці.

Згідно з розробленим Pro-Consulting бізнес-плану організації бізнесу по виробництву ефірних масел, закупівля сировини є найбільш ємною статтею витрат в структурі первинних інвестицій, а вже за нею йде вартість виробничої лінії та іншого обладнання.

У разі чіткого виконання розрахунків, витрачені на створення підприємства кошти окупляться менш ніж за 2 роки, а робота на постійно зростаючому ринку дасть необхідні ресурси для подальшого розвитку бізнесу, зазначають експерти.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: