Щоб золотою була не тільки осінь: підготовлений бізнес-план організації овоче- і фруктосховища

Настала «золота осінь» - час збору врожаю овочів і фруктів. А чи стане ця осінь дійсно золотий для наших фермерів залежить від того, наскільки успішно вони зможуть збути вирощене. На жаль, багато хто з них змушені продавати свій врожай прямо з поля, адже довго зберігати зібрані овочі та фрукти більшість фермерів не можуть - добре обладнаних овочесховищ в Україні гостро не вистачає. Ось і йде урожай за мінімальними сезонним цінами, а якщо не продав відразу, готуйся до втрат, які можуть до зими скласти і 25-30%, і до втрати споживчих властивостей і товарного виду з таким трудом вирощеної продукції. Можливо, через зазначені вище проблеми зі сховищами у нас так слабо розвивається овочівництво, хоча клімат України начебто сприяє цьому виду агровиробництва.

На сайті ви можете подивитися шаблон готового-бізнес-плану організації фруктосховища на 1 тис. тонн

Практично весь урожай овочів і картоплі, що збирається в нашій країні, вирощується в присадибних господарствах населення. У 2017 році їх частка склала 96,7% по овочах і 99,5% по картоплі. На вироблені щорічно понад 30 млн тон овочів і картоплі в нашій країні є площі зберігання тільки для 1,5 млн тон, та й то 70% з них не відповідають сучасним нормам і потребують модернізації. Для нормального функціонування овочевого ринку потрібні ще сховища хоча б на 2 млн тон, тоді можна буде забезпечувати українців вітчизняної вітамінною продукцією протягом всього року. З розуміння цієї потреби і з'явилася ідея скласти бізнес-план організації овочі і фруктосховища в Україні.

Проектом передбачено створення підприємства з митно-ліцензійним складом. Це овочесховище буде відрізнятися високим ступенем універсалізму і технологічної гнучкості, оскільки продукція в ньому буде зберігатися не насипом, а в контейнерах. Таким чином можна в одному приміщенні містити різні овочі і фрукти, створювати для них оптимальні умови зберігання і вільно виконувати будь-які логістичні операції з контейнерами за допомогою звичайного вилочного навантажувача.

Якщо у вас вже є свій бізнес, або ви тільки плануєте його запуск, з нами ви можете скласти бізнес-план по стандартам UNIDO

Бізнес-план організації овоче- і фруктосховища докладно описує процес створення і функціонування підприємства в рамках розробленої фінансової моделі. Згідно з розрахунками, поточна період окупності проекту складе 61,8 місяця з початку його старту або 53,8 місяця з моменту введення сховища в експлуатацію. Тобто вже через п'ять років інвестор отримає назад вкладені в створення овочесховища гроші, а прибуток від діяльності підприємства продовжить надходити і в подальшому.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: