Компанією Pro-Consulting проведено аналіз ринку цукру, меляси та їх відходів в Україні. В ході роботи визначені основні параметри даного ринку, спрогнозовані тенденції його подальшого розвитку.
За результатами дослідження чітко простежується тренд на скорочення споживання цукру в нашій країні. З 2017 року по теперішній час споживання цукру зменшилося приблизно на 35%, що пов'язано зі зниженням чисельності населення України і з витісненням цукру з традиційних сфер його застосування. Наприклад, сьогодні все менше господинь варять варення на зиму, а вважають за краще суху заморозку ягід і фруктів. При виробництві солодких напоїв замість цукру використовуються більш ефективні підсолоджувачі. Ну і не треба забувати про поширення в нашому суспільстві ідей здорового харчування. Все це знижує попит на цукор в Україні і не вселяє оптимізму в учасників ринку.
Читати про ринок здорових хлібобулочних виробів в Україні
Виробництво цукру і меляси в нашій країні скорочується повільніше, ніж внутрішній попит на них. Виручає наявність експортних каналів збуту, але, за прогнозами, експорт цукру і його побічних продуктів також буде падати в наступні роки.
Зменшення попиту на цукор - це не тільки суто українська, це глобальна тенденція. Вона призводить до зниження цін на цей продукт на світовому ринку, що робить його виробництво нерентабельним. І хоча в 2018 році наші підприємства, незважаючи на падіння цін, збільшили продажі цукру за кордон, в подальшому вони не зможуть підтримувати цей тренд в умовах підвищення собівартості. Якщо в 2018 році цукор в Україні випускали 42 заводи, то в 2019-му їх кількість скоротилася до 32-35.
Купити готові дослідження: ринок цукру, меляси та їх відходів в Україні. 2019.
Синхронно з падінням виробництва цукру зменшується і випуск побічних продуктів, таких як меляса, буряковий жом. У 2018 році їх вироблено на 18% менше, ніж роком раніше, хоча, завдяки великим запасам за попередні періоди, в минулому році вдалося наростити експорт продукції цього сегмента. В подальшому такої можливості вже не буде, і поставки відходів цукрового виробництва за кордон неминуче скоротяться.
Аналіз ринку цукру, меляси та їх відходів в Україні дозволив виявити і перспективну нішу для розвитку бізнесу на цьому ринку - це виробництво органічного цукру. Така продукція має високу додану вартість і стійкий попит за кордоном, при цьому, конкуренція в Україні в цьому сегменті поки що відсутня.
Читати про бізнес-план кафе здорового швидкого харчування в Києві
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: